/ВИДЕО/ Вариант на руската ваксина предложиха на сирни заговезни жители на гоцеделчевски квартал

С десетки ритуални огньове, музика и народни веселелия, снощи в Гоце Дечев дадоха началото на на най-големите в християнката традиция , великденски пости.

По неписано правило, отделните квартали в града се състезават за махаленския престиж къде ще бъде издигнао най-голямото кладбище от хвойни които тук наричат „сирници“. Жителите на квартал „Средна“, известни със зевжешките си хрумвания, препоръчаха за празника свой вариант на руската ваксина „Спутник“ срещу вируса COVID-19.

А това е домашна гроздова ракия с препоръката на кварталните вирусолози която да се пие на бавни глътки само от индивидуални шишенца или чашки. Препоръката солидарно бе спазена от всички. На християнският обичай освен противозаразните препоръки не бяха забравени и народните традиции в денят на прошки – очерняне с въглен за прогонване на злото и прескачане на угасващата сирница за здраве. Освен от роднини и приятели, по-младите, поискаха прошка и от по-възрастните си съкварталци с което затвърдиха добрите междусъседски отношения до следващите сирни заговезни. С музика от мощни озвучителни уредби, фойерверки и веселия ознаменуваха снощи в Гоце Делчев началото на великденските пости и с пожелание за богат земеделски урожай, мирна и безвирусна година.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене