Четири огнени клади лумнаха за „ Прошки“ в Белица и четирите огнени клади заслужиха награди, от 100 лева в състезанието „Нащо гаро, най-големо“

Придружени със заря и възторжени викове „Нащо, гаро най-големо“,  лумнаха кладите построени с много труд и мерак от младите мъже на  Белица които бяха разположени  на най-високите хълмове на града.

С песни, танци и наздравици, събралите се беличани около „гаротата“, се поздравявиха  с : „Прости“ ! , „,Простено да ти е“!

Запалването на огъня в Белица е вековен обичай свързан с вярванията, колкото е по-голям огъня и колкото е по-светло озаряването му, толкова годината ще е здрава и защитена от градушки. С огъня се гони злото, а когато пламъците станат по-малки, младите момци прескачат “ гарото“ за да са силни и здрави .

И тази година община Белица осигури парични награди за най-голямо  еко “ гаро“.И четирите клади  бяха наградени с по 100.00 лв. , тъй като беше спазен регламента ,  за големина, за височина и за клади от природата(хвойна).

Кметът на Община Белица Радослав Ревански, поздравяви  всички християни и младите мъже на Белица за празника „Сирни Загоезни“  и за масовото им включване в построяването на „гаротата“ и спазване на регламента за еко „гаро“.

“ И тъй, като, на този свят няма безгрешни хора, за това ако волно или неволно съм съгрешил , моля да ми бъде простено“ ! , сподели Радослав Ревански.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене