Жълт код за обилни валежи е в сила за 14 области на страната

В общо 19 области на страната е издадено предупреждение от първа степен – жълт код за опасно време, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Жълт код за обилни валежи е в сила за 14 области в страната за 15 март, за 9 области важи жълт код за силен вятър.

Предупреждението за обилни валежи важи за

София-град и областите София, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Благоевград.

В Плевен, Ловеч, Габрово и Благоевград очакваните количества валежи са между 20-25 мм, те ще бъдат придружени с гръмотевици. В Пловдив, Перник, Кюстендил и Пазарджик количествата на валежите от дъжд също ще бъдат между 20-25 мм. В София-град и областите София, Видин, Монтана, Враца и Велико Търново ще има значителни валежи с количества около 20 мм.

Източник: НИМХ

За областите Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас в сила е обявен

жълт код за силен вятър.

В областите Видин, Монтана и Враца вечерта ще се усили северозападният вятър, а с него ще нахлува студен въздух и в Предбалкана дъждът ще премине в сняг. Пориви на вятъра – 20-22 м/сек. За Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас се очакват същите пориви на вятъра, като там през деня ще духа силен южен вятър, който вечерта ще отслабне. Очакваните пориви на вятъра за областите Пловдив и Пазарджик са 20-24 м/сек, като вечерта северозападният вятър ще се усили.

За София – град и област е обявен жълт код за снеговалеж.

Там вечерта ще се усили северозападният вятър, с него ще нахлува студен въздух и дъждът ще премине в сняг.

През първия ден от новата седмица времето в страната ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, значителни в Западна и в Централна Северна България. С умерен до силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух, а към вечерта, със застудяването, във високите полета на Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг.

По студения атмосферен фронт на много места в югозападните, централните и източните райони от страната ще прегърми. В източната половина от страната, през по-голямата част от деня вятърът ще е южен. Максималните температури ще бъдат между 12 и 17 градуса, в Северозападна България и високите полета на Западна – малко по-ниски.

През нощта срещу вторник студеният въздух ще обхване цялата страна.Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март. През деня още малко ще се понижи.

Над Черноморието

ще има значителна облачност, по-късно през деня с превалявания от дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър, който вечерта ще отслабне и през нощта срещу вторник ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са между 11 и 16 градуса. Температурата на морската вода е 7-8 градуса, а вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините

ще бъде облачно с валежи от сняг, след обяд и през нощта срещу вторник – интензивни. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9 градуса, на 2000 метра – около 1 градус.

Във вторник

ще преобладава облачно време, ще има и валежи: в Северна и Западна България все още са възможни по-съществени количества, в котловините и Предбалкана – от сняг, в останалите райони – от дъжд; в югоизточната част от страната преваляванията ще са на места и предимно слаби, от дъжд. С предимно умерен запад-северозападен вятър застудяването ще продължи и преобладаващите дневни температури ще са между 2 и 7 градуса, в югоизточните райони – до 10-11градуса.

В сряда и четвъртък

валежите ще са на по-малко места, по-съществени ще са през първия ден в Североизточна България; ще са предимно от дъжд, в Лудогорието и планините – от сняг. Главно над Южна България ще има и разкъсвания и намаления на облачността. В сряда ще остане и ветровито, в четвъртък вятърът постепенно ще отслабне.Източник: НИМХ, Агенция „Фокус

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене