Стартира дългоочакваният ремонт на новата сграда на Административен съд – Благоевград срещу 3,3 млн. лв.

Стартира дългоочакваният ремонт на сградата, която бе предоставена от общината за нуждите на Административен съд и Районна прокуратура – Благоевград. Пред сградата вече има предпазна ограда и поставена информационна табела, от която става ясно, че строителните дейности се извършват от ДЗЗД „Хасен билднер груп“ със седалище в София. В ремонта са ангажирани 23-ма работници, които трябва да го финализират за 539 календарни дни. Стойността на ремонта, в който са включени и непредвидените строително-монтажни работи, е 3, 344 млн. лв. с ДДС.  Като се добави и необходимото време за мебелировката и оборудването, в най-добрия случай съдиите и прокурорите ще се пренесат в реновираната сграда в края на 2023 г. Освен тях, в сградата ще ползват помещения още две държавни фирми – ОД „Земеделие“ и „Напоителни системи”, и две частни – „Агроводинвест“ и „Левъл финанс“. Припомняме, че добрата новина за преместването на магистратите от  Административен съд, които се помещават в сградата на мол „Възраждане“, дойде от ВСС преди 4 г. в навечерието на 10-годишния юбилей на съда през 2017 г. Тогава комисия “Управление на собствеността” на ВСС предприе действия във връзка с безвъзмездно придобиване от община Благоевград на сграда за нуждите на Административния съд и Районната прокуратура в Благоевград. Строителното разрешение е издадено през септември 2018 г., което е допълнено с две заповеди на главния архитект на общината, последната е от май 2020 г.

Към момента Административният съд е на етаж в многофункционална сграда, в която има жилищна част, банкови и административни офиси, магазини и туристически обекти, които са в мола на улица “Тодор Александров”.

Заеманите от съда помещения не отговарят на нуждите на съда, недостатъчни са като брой, площ и не са в състояние да задоволят нарастващите потребности на съдии, служители и граждани, категорични са от комисията.
От друга страна, Съдебна палата в Благоевград е с ограничен капацитет, поради което е целесъобразно освобождаване на помещенията, заемани от Районната прокуратура. Новата сграда се намира непосредствено срещу Съдебната палата и ще облекчи работата на магистрати, съдебни служители и граждани и ще реши в дългосрочен план сградния проблем на институциите. Припомняме, че много години в сградата се помещаваше Трети учебен корпус на ЮЗУ, а в по-далечното минало тя е била партиен дом на БКП.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене