Малцинство били несъгласните с проекта на кабинета за Кресненското дефиле

Единици са несъгласните трасето на магистрала „Струма“ да остане в Кресненското дефиле. Това се разбра от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сутрешния блок на БН, цитирана от Дневник.

Тя се позова на среща, в която са участвали и представители на екоорганизациите, на която от 25 присъстващи само двама били против варианта, който сега предлага правителството – едната посока на магистралата да е по съществуващия път през дефилето, а другата да е изнесена на платото отгоре.

Павлова отново лансира тезата на управляващите, че ако продължава да има противници на този вариант, това ще струва „стотици милиони“ на държавата без да има необходимост от това.

Тя обясни, че ако се завърши екооценката на трасето до края на годината, през следващата ще може да се обяви поръчка за единственият незапочнат участък от тази магистрала и да не се изгубят предвидените за целта европейски средства.

Министърът обори и тезата на еколози за изчезващи животински видове от дефилето заради трафика с това, че и обходен вариант би ги засегнал.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене