Кочериновският вехтошар Валентин Балабанов-Били пази „Вартбург“-а на Лили Иванова

Валентин Балабанов

Вехтошар пази „Вартбург“-а на Лили Иванова в една от най-големите колекции на стари автомобили в страната, която се намира в бившия двор на АПК в Кочериново, информира Би Ти Ви. Собственикът на автомобилите е нарекъл своята колекция „Вехтошарница шедьовър”. Освен „Вартбург”-а от годините на ранния соц, когато да имаш кола е било лукс, има и автомобил, в който е поставен бюст на Сталин. Част от колекцията са табели от времето на Тодор Живков, една от които твърди „Един допуснат брак е срам за всеки колектив”, а друга – „Граждани, изхвърляйте боклука си накрая на селото”.

"Вартбург"-а на Лили Иванова

Както е известно, вехтошарницата на Валентин Балабанов-Били се намира на 1 километър от Кочериново, отляво на пътя за Рилския манастир. Наредените по покрива на сградата ретро модели автомобили се виждат още от пътя.

Лили-Иванова-сякаш-носи-восъчна-маска-на-лицето-си

Били събира всичко, което според него след години ще бъде безценен артефакт и ще бъде невъзможно да се види на друго място: стари марки автомобили, мотоциклети, радиоапарати, телевизори, шевни машини, селскостопански инвентар – колела от каруци, дървено рало, ковашки мях, предмети от бита, носии, етнографски предмети. Вехтошарят разполага и с „кабинет“ – умалено копие на двора, в който има какво ли не – радиоапарати от 30-те години на миналия век, още по-стари пушки и пистолети, ютии, пишещи и шевни машини, месингови хлопатари, керамика, порцелан и още куп други антики, за които хората отдавна са забравили, че са съществували някога.

Снимките:

1 Валентин Балабанов

2  „Вартбург“-ът на Лили Ивановa

3 Лили Ивановa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене