Учен: Юпитер и Сатурн на небето рано сутрин във втората половина на март

„Юпитер и Сатурн ще започнат да се появяват на небето рано сутрин над югоизточния хоризонт в съзвездието Козирог във втората половина на март. Около час и половина и един час преди изгрева на слънцето двете планети ще бъдат видими ниско над хоризонта и по този начин с напредването на годината с всеки следващ месец техният изгрев ще подранява. Това обясни пред БНР Пенчо Маркишки, технически сътрудник, Катедра Астрономия, Физически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“.

Така в летните и есенните месеци ще виждаме тези две планети много високо и ярко, ясно както беше миналата и по миналата година. Пролетното равноденствие през 2021 година ще настъпи на 20 март. Новолунието ще бъде на 13 март в 12:21 ч., а пълнолунието – на 28 март в 21:48 ч.

„Римският календар е започвал от 1-ви март преди Юлий Цезар да въведе познатият ни, наречен на негово име Юлиански календар, който по-късно е преработен от Папа Григорий XXIII и е наречен Григориански. Месец март е бил първи месец и в календара на много народи, които са използвали равноденствието като астрономически момент, като начало на годината“, каза Маркишки.

monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене