Д-р Калоянов, РЗИ: МБАЛ – Благоевград става отново ковидна, в ПУЛС ще се приемат спешните случаи

Държавната болница в Благоевград отново ще стане ковидна, плановите операции ще бъдат преустановени, а в частната ПУЛС ще бъдат насочвани спешните пациенти с кардиологични и хирургични проблеми. Това е планът на директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов, който предстои да бъде задействан заради устойчивата тенденция за увеличаване броя на заразените с Ковид-19.

„Има плавно покачване на хоспитализираните в болниците в сравнение с втората вълна през ноември-декември. Над 100 човека са хоспитализирани в Благоевград. Утре (днес – бел.ред.) имам среща с управителите на МБАЛ – Благоевград, болница ПУЛС и онкоболницата да видим как да разпределим нещата. Сигурно ще минем на варианта, както при втората вълна: МБАЛ – Благоевград да стане ковидна, а ПУЛС да приема спешните пациенти с кардиологични и хирургични проблеми. И в двете болници има спешни-приемни кабинети, ще им раздадем безплатно антигенни тестове, за да направят триаж за пропускане на болни с Ковид. В ПУЛС отварят още едно отделение за Ковид, по последните заповеди на здравния министър трябва да имат разкрити легла от 20%. А според последната заповед, която издадох, при необходимост трябва да осигурят  до 50% легла, като за това ще плаща държавата – независимо дали са държавни, общински или частни болници“, заяви за „Струма” директорът на РЗИ д-р Калоянов.

По думите му в МБАЛ – Благоевград трябвало да се отвори ковидно отделение в неврология, но там имало кадрови проблем, тъй като едната лекарка родила, а другата е бременна. От два дни хирургично отделение приема болни от коронавирус, като 6 легла вече са заети. Препълнено с болни е вътрешно отделение,  само в петък са били приети 11 човека, каза началникът д-р Румен Кондев.

„Ковидните отделения в болницата в Гоце Делчев са пълни. Поради ремонт на вътрешно отделение се търси вариант, при който тези, които нямат температура от едно денонощие и са без антипиретици, да се изписват и да продължат да се лекуват на домашно лечение под карантина. Надявам се да издържим още 2-3 седмици и доста хора да се ваксинират, за да прекъсне тази вълна на разпространение. Лошото е, че ваксините свършиха. В понеделник-вторник се очакват да пристигнат 80 000 ваксини за цялата страна и се надявам да постъпят и за нашата област, за да раздадем на общопрактикуващите лекари. Защото при първото раздаване получиха по 1-2 флакона и се стигна до недоволство, тъй като имат големи пациентски листи. Непрекъснато ми звънят, горе-долу ги разпределяме равномерно, но има доста недоволни. А броят на желаещите се увеличава, включително и на възрастни хора”, заяви д-р Калоянов.

Вчера той направи проверка как върви ваксинирането в имунизационния кабинет на здравната инспекция.

„За двата почивни дни през „зеления коридор“ са минали 24 човека, на които е поставена ваксина на „АстраЗенека“. В неделя до обяд бяха имунизирани 12 човека, които чакаха реда си по списък, след което ваксините свършиха. Паралелно бяха имунизирани с ваксината на „Пфайзер“ 6-има членове на СИК, като имаше останал още 1 флакон, евентуално за още 6-има, заяви техническото лице в имунизационния кабинет на РЗИ.

„Ваксините свършиха. Цяла седмица се провежда имунизация на членовете от секционните избирателни комисии. Лошото е, че непрекъснато се актуализираха списъци, допълваха се, някои се отказваха, някои имаха предпочитания за ваксината и изчакваха. Това забави процеса, но очаквам най-късно утре да приключи ваксинирането на участниците в избирателния процес, от РИК, СИК, „Информационно обслужване” и специалистите от „Сиела“, които отговарят за машинното гласуване. До момента сме ваксинирали около 500 човека, остават още 50-60 максимум. Осигурили сме и втора доза ваксини на „Пфайзер“, които се съхраняват в РЗИ. С новата система всеки ще получи SMS за датата и часа на втората ваксинация”, добави д-р Калоянов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене