Три дни Сандански бе сцена за пъстри български хора и танци от цяла България

През изминалите петък, събота и неделя Сандански се превърна в център на българските фолклорни танци. В първия по роди си фестивал „Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява” взеха участие общо 35 фолклорни клуба от цялата страна, което за организаторите от Сдружение с нестопанска цел „Фолклорен ансамбъл – Македонска хубост” Атанас Николов и Мишо Митрев се оказа един изключителен старт и успех за начало на фестивала за надиграване, който се очерта да се превърне в традиция и за който организаторите имат планове да превърнат в международен.

Всички участници, които не на шега „разлюляха” Летния театър на Сандански, се оценяваха от професионално жури с председател доц. Петър Петров – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” по български и характерни танци и членове Йордан Николов- ръководител на Ансамбъл „Гайтан” и Георги Чопов – ръководител на Ансамбъл „Пиринска китка” като критериите за оценка бяха техника, емоционалност и композиционни елементи на всеки танц. Клубовете участваха с три хора – автентично пиринско хоро от района на групата и хоро по избор с хореографска композиция.

Китните носии, българските хора и усмивките на всички участници събраха стотици в Летния театър на Сандански, които през целия втори ден от фестивала станаха свидетели на едно истинско надиграване между тридесет и петте групи от Банско, Пловдив, Пирдоп, Добринище, Велнград, Банкя, Бачево, София, Благоевград и много други. Фестивалната програма бе обогатена и с кръшно неделно хоро, съпроводено с дегустация на пиринско вино и мезета и музиката на Карамфил Божиков. Всички участници от цялата страна останаха много впечатлени от организацията на фестивала, който се състоя под патронажа на община Сандански.

Въпреки затруднението, което журито изпита статуетка, грамота и парична награда като победители грабнаха танцов клуб „Рипни-Ка” гр. София с ръководител Светла Милошева, второ място бе присъдено на „Магия от Пирина“ с ръководител Красимира Бойчева от град Сандански, а трета награда завоюваха танцьорите от Клуб за български народни танци с ръководител Жанета Иванова – „Траке“ – Град Стамболийски. Община Сандански също определи своите трима фаворити, които получиха парични премии за 400 , 250 и 150 лв. , а именно първа награда „Омайно биле“ – КНТ с ръководител Венцислав Бучински,втора награда СФГ“Ентусиазъм“ – град Лом с ръководител Венислав Рафаилов, трета награда ТФ“Златни песъчинки“ – село Слатино с ръководител Гергана Грозданова.

Организаторите са горди със специалната награда, която се връчи за първи път в страната, а тя е за най-добре изиграното автентично пиринско хоро – призътноси името „Атанас Синански“ и е всъщност реквием на Организаторите и Община Сандански към учителя, хореографа и човека, оставил диря в родното танцово изкуство. Наградата спечелиха Танцов състав „Пиринска магия“с ръководител Валери Жганев, а бе връчена от съпругата на г-н Синански – Лиляна Синанска. Със сълзи на очи в знак на преклонение и почит, приеха наградата танцьорите от Марикостиново и се раздадоха до край на сцената по време на Церемонията по награждаването.

„Перфектна организация, пълно отдаване и много професионализъм“ – това бяха малка част от коментарите на многобройните участници по отношение работата на Инициативния комитет. Петима членове, подкрепени от своите най-близки хора, ръка за ръка, с много любов, хъс и ентусиазъм осигуриха комфорта, приятните емоции и настроение на всички участници и гости дарявайки частица от себе си! „Сандански заигра, та чак Пирина разлюля“ – от кръшни хора, от много красива игра и незабравими емоции!

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене