Израел ще се „грижи“ за бабите и дядовците в България

грижа за възрастните хора

Инвеститори ще строят домове за възрастни хора и хосписи

България е една от страните, където естественият прираст на населението е отрицателен. Това означава, че у нас броят на възрастните хора е изключително висок. Тук обаче е мястото на въпросът дали всеки един от тях има близки и познати, които да се грижат за него, и ако не какво се случва с тези хора.

Съвсем скоро отговор на този въпрос може да дойде от Израел. Инвеститори от страната са изявили желание да строят домове за възрастни хора и хосписи в България, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Това е станало ясно на среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и посланика на Израел у нас Шаул Камиса Раз. Посланикът вече е имал срещи с кметове за проучване на възможностите за развитието на социалната услуга.

Вицепремиерът Христосков е приветствал това намерение. По неговите думи израелските инвеститори могат да ползват инфраструктурни облекчения, както и общински терени.

„Израел иска да създаде в София голям център за помощно-технически средства. Те ще се отдават за временно ползване срещу символичен депозит“, е посочил Шаул Камиса Раз. Той е уточнил, че Столичната община ще предостави склад, който впоследствие ще се зареди с помощно-технически средства от Израел, допълва БТА.

Министър Христосков и посланик Шаул Камиса Раз са обсъдили изпълнението на Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави, подписана на 20 декември 2011 година.

Христосков е изтъкнал, че по-малко от 30 процента от квотата за наемане на български строители работници за заетост в Израел са използвани и е отбелязал, че МТСП желае ускоряване на процеса на одобрение или отхвърляне на кандидатурите за работни места по спогодбата. В момента по спогодбата в Израел има 1200 български работници. По думите на израелския посланник, че към настоящия момент в Израел обемът на строителните работи е намален, но след нормализирането му ще има възможност да бъдат наети поне още 1000 български работници.

Посланикът е предупредил, че Израел ще затегне процедурите по подбор на кандидатите за работа заради получени оплаквания от израелски работодатели за недостатъчна професионална квалификация на строители от България.

inews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене