Лъвчетата Косара и Симба май скоро няма да се приберат у дома. Ще остане ли без зоопарк Благоевград?

Любимите лъвчета на Благоевград скоро едва ли ще могат да се върнат у дома. Днес общинските съветници отказаха да гласуват предвидените в бюджета 450 000 лева за ремонт на клетката на Косара и Симба, които бяха преместени временно в зоологическата градина във Варна, тъй като клетката им в благоевградския зоопарк не отговаря на изискванията.

Община Благоевград има предписания от компетентните институции да направи основен ремонт на въпросната клетка, така че тя да отговаря на минималните европейски изисквания за отглеждане на животни. Ако това не се случи, Косара и Симба няма да могат да се завърнат у дома. Това обаче поставя под въпрос и съдбата на цялата зоологическа градина в Благоевград, тъй като по този начин няма да може да се поднови лиценза, който в момента изтича. Така жителите на областния център могат да останат без зоопарка, който от 1959 година радва малки и големи и е един от символите на града.

Факт е, че състоянието на клетките, в които се отглеждат животните, е лошо и са нужни сериозни инвестиции. Прави са и онези общински съветници, които на днешната сесия обърнаха внимание, че превръщането на зоологическата градина в модерен европейски зоопарк може да струва скъпо на Община Благоевград, но пък закриването на обекта едва ли ще се хареса на поколения благоевградчани, израснали с животните там.

Със сигурност е нужен задълбочен дебат за съдбата на зоопарка и ако искаме той да бъде съхранен, то тогава със сигурност ще трябват инвестиции. Ако ли не – тогава общинските съветници да дадат друго предложение.

Вероятно кметската администрация ще предложи за гласуване на въпросните 450 000 лева на следващата сесия.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене