Инициативен комитет възстановява в Благоевград паметника на Незнайния македонски четник

Инициативен комитет се събира в понеделник в благоевградския Регионален исторически музей на учредително събрание, за да бъде възстановен монументалния паметник на Незнайния македонски четник, издигнат през 1933г.на площад „Македония“ в тогавашната Горна Джумая и разрушен през 1947 година.

На събранието ще бъде представено подготвеното предложение към община Благоевград за възстановяване на паметника, което ще бъде официално внесено на другия ден заедно с подписка и подкрепящите писма. Организатори на идеята е фондация „Татковина“, д-р Кирил Алексиев-временно изпълняващ длъжността директор на благоевградския музей и скулптора Андрей Врабчев.

Паметникът на Незнайния македонски четник е открит през февруари 1933 година в чест на Първия Велик македонски събор, състоял се в Горна Джумая. Паметникът представлява статуя на четник от ВМРО на голям пиедестал, а на него с метални букви е изписана годината на създаване на ВМОРО – 1893. За прототип на четника е използвана фигурата и лицето на Тодор Александров. Изработен е от скулпторите Пандо Киселинчев и Кирил Шиваров. Шиваров е автор и на скулпторите на братя Евлоги и Христо Георгиеви, които красят стълбите пред Софийския университет. След 19-майския преврат през 1934г., след който ВМРО беше забранена излезе и забрана да не се правят чествания около него и да не се поставят венци и цветя. Тогава паметника не беше разрушен, но това се случи през 1947 г., когато година по-рано от Москва дойде решението за създаване на Балканска федерация и присъединяването на Пиринския край към тогавашната НР Македония, която вече беше в рамките на Югославия. През декември 1946 година беше проведено насилствено „помакедончване“ на населението от днешната Благоевградска област и въпрос на седмици беше Пиринска Македония да се откъсне от пределите на България. И ако трябва българите да бъдем благодарни на Йосип Броз Тито за нещо, то е двойната игра, който той започна не само с Москва, но и с Лондон. Предшествениците на КГБ – НКВД го „надушиха“ и Сталин веднага се отказа от идеята си за Балканска федерация, контролирана от СССР./

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене