ВИДЕО: 440 самодейци от три страни взеха участие във фестивала „Песни от извора“ в санданското село Петрово

_MG_5740

Фолклорният фестивал „Песни от извора“, който се проведе през уикенда в местността „Извора“ край санданското село Петрово е идея на бизнесмена Иван Янчев с произход от същото село. Идеята на родолюбивия българин е да се популяризират и съхранят в автентичния им вид народни песни, танци и обичаи от Пиринско и от другите части на България. За първи път община Сандански реши да подкрепи четвъртото издание на станалия вече традиционен фестивал, който се проведе през двата почивни дни.

Фестивалът край село Петрово се организира по проект „Гласът на Пирин“ финансовата подкрепа на ДФ „Земеделие“, сдружение Местна инициативна група „Сандански“, община Сандански и финансова подкрепа от европейски земеделски фонд за развитие на  селските райони.

36 са фолклорните музикално-танцови формации от пет общини с общо 440 участници, които проявиха тази година интерес към фолклорния фестивал „Песни от извора“ край село Петрово. Участие от чужбина взеха ученическият кавалджийски оркестър от музикалното училище в Струмица – Република Македония и женска фолклорна певческа група от с. Мелиники, община Серес, Република Гърция.

Да се популяризират и съхранят в автентичен вид народните песни, танци и обичаи е основната цел на фестивала, обясниха организаторите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене