Кметът на Симитли Апостол Апостолов: Кметска партия! Само това може да ни спаси от лъжите на политиците!

ebb7c1a423a49694c913c540e180e6e5

В навечерието сме на избори, поредните предсрочни, на които пак ще трябва да избираме по-малкото зло… което все повече не намираме. Опитахме се преди дни на надникнем в „дълбините” на изборите и как се печели власт. Обобщавайки горещите молитви на кандидатите и готовността им на всичко, подплатено с обещания за възможно и невъзможното дори, само и само да спечелят. Да спечелят властта. И после?? И в дълбините на изборите изкристализира една идея. На кмет. Кмет на малка община, една от 274-те в България, но развиваща се община, оцеляваща, с инвестиции в инфраструктура, култура, спорт… Общината е Симитли, а кметът е Апостол Апостолов. Неговата идея е за създаване на „кметска партия” – обединение на кметове от страната, които да вземат държавната власт. Защо пък те?? Защото кметовете са най-мажоритарният избор. Хората, избирателите, му вярват, ако кметът ги слуша. В противен случай той, кметът, става неизбираем. Защото кметовете, по стечение на обстоятелствата и условията в страната ни, са най-добрите управленски експерти, създадени от обстоятелствата и конюнктурата. И защото административният капацитет на общините е много по-голям от административния капацитет в държавните структури. Защото кметовете, с ежедневния си контакт с хората, знаят най-добре какво иска народа.

Защото кметовете знаят как трябва да работи „държавната машина”, за да се случват нещата в България. „Защото не е нормално един кмет да не може да влезе при един министър. Защото не е нормално един кмет да чака с часове, с дни пред кабинета на един директор на областнра дирекция, регионална агенция. Нали той е там, защото има проблем в общината му, т.е. има проблем за хората в общината, който трябва да се реши”, недоумява Апостолов. Идеята на Апостолов се „ражда”, докато чака с нетърпение поредните кандидат-депутати, водачи на листи, които всеки момент ще започнат да чукат на вратата на кметските кабинети и да молят кметовете да работят за тяхната партийна листа.

– Чакам ги с нетърпение, идват, надлъгват се, правим се чеим вярваме и в крайна сметканаистина им помагаме.

– Най-често лъжат за…

– Няма нещо, за което да не лъжат. За всичко, което ги питаме, те казват да, но нищо не става. Кметовете най-често искат да бъдат разрешени инфраструктурните проблеми на общините.

– Може ли депутат да помогне на общината за разрешаване на тези проблеми?

– Не. Може да помогне една цяла парламентарна група и то, ако е на власт. Проблемът е че когато спечели една партия, тя припознава само своите кметове – другите остават под черта- та, и те трудно могат да усвояват средства и от ЕС, и от държавния бюджет. Лъган съм много, от всички и от всеки. Всички, които тропат по вратите на кметовете и искат да им се помага лъжат до безобразие. На сегашното статукво и политически елит няма кмет, който може да вярва. Като изключим кметовете, които станаха кметове, благодарение на тоталната политическа подкрепа на една партия. На всеки избор са няколко. И така.

– Депутатите от парламентарните групи, които могат да решава проблемите – те избирателно ли помагат на общините?

– Първо всички помагат избирателно и второ – помагат тези, които управляват, другите нямат лостовете. Но на тях трудно можеш да им се сърдиш и обикновено те лъжат много повече.

– Кои кметове са най-ухажвани?

– Може би тези, които имат най-голямо влияние сред електората, сред хората в общината, която управляват, а и в други общини.

– Кметска партия – 100 от 274 как кадрово ще се обезпечат кандидатските листи?

– Кметовете няма да влязат депутати, кметовете знаят много добре кои хора да посочат за депутати. Те могат и на партиите да ги посочат, но тук говорим за Кметът на Симитли Апостол Апостолов: Кметска партия! Само това може да ни спаси от лъжите на политиците! друг модел на управление, съвсем различен модел на управление. Парламентът да не работи всекидневно, да работи само една седмица в месеца. Да се приемат най-важните закони и така.

– За да се случат тези промени вероятно трябва мнозинство. Чак такъв резултат ли може да постигне такава партия?

– Ако всички мои колеги усетят, разберат важността, а те я знаят, ако по-голямата част подкрепят тази идея, абсолютно мнозинство може да се получи в парламента и всичко това може да се случи. Едва ли има по-големи управленски експерти в тая държава от кметовете. и това, което казвам, въобще не е високопарно, ние знаем какво искат хората. И когато го постигнеш като резултат – всичко останало остава на заден план. Мисля, че всичките 14 кметове в Благоевградска област, например, биха работили за една такава идея.

– Възможно ли е това да се случи за предстоящите парламентарни избори?

– Всичко е възможно. Ако щете и с една различна абревиатура. Без да се налага тая партия, ако определена абревиатура се използва ако има обединението на кметовете. Спокойно кметовете могат да спечелят предстоящите парламентарни избори и то с много, с много над120 места.

– Ако това не стане, какво ще се случи в следващия парламент?

– Нищо. Пак ще се делим на бели, зелени и червени, пак ще помагаме на наш’те си хора, всички останали ще са ни едва ли не врагове и т. н,

Вестник „Топ ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене