Вяра: Виртуозният цигулар Васко Василев свири с дрехи за 20 долара: Голямо удоволствие е да започна турнето си от Сандански, кметът Тотев е съдействал за концерта ми в Летния театър

Васко Василев

Албена Денкова ми е разказвала, че като малка е идвала на почивка с дядо си в курортния град и много се вълнува да се върне 

Почти сам мога да приготвя баница и суши

Васко Василев е роден на 14 октомври 1970 г. в София в семейството на пианистка и цигулар. Започва да свири на цигулка 4-годишен, на 9 записва дебютния си албум със Софийската филхармония. На 10 получава правителствена стипендия и заминава да учи в Музикалното училище за даровити деца в Москва. През 1988 г. печели 3-те най-големи конкурса за цигулка – „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Генуа, заради което журналистите го наричат Супер Паганини. През 1994 г. става най-младият концертмайстор на Кралската опера в Лондон, където работи и досега. Кариерата му включва записи на всички творби за пиано и цигулка на Брамс, сътрудничество с изпълнители като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Стинг и Мадона. Записва музика към филми, изнася над 200 концерта годишно в цял свят. Учител по цигулка на Ванеса Мей, Васко изигра ключова роля за световноизвестната й кариера. През 1999 г. основава трио „Лауреат“.

На въпрос отпреди няколко дни какво ти предстои като ангажименти зад граница до края на годината, Васко отговаря: В момента съм в Италия за един концерт, кацнах преди 2 дни от Банкок. Все още нямам багаж, но си купих концертни дрехи и обувки от Тайланд за 20 долара, така че засега съм наред. След Италия заминавам за Испания, където имаме специален проект с “Мини Купър” и ще правим миниконцерт на открито, като целият оркестър ще е в отделни автомобили. Изглеждаше лесно и атрактивно, но изискваше доста подготовка и тренировки, докато го изработим на практика. Събитието е на 23-ти, а на 24-ти кацам в София, на 25-и турнето стартира в Сандански. Няколко часа след края на концерта в Русе летя за Лондон, а на 1-ви сутринта съм на репетиция в „Ковънт Гардън”.

Васко Василев-Албена Денкова

–        Щастливи сме, че ще имаме възможността да Ви гледаме и слушаме на живо в гр. Сандански. Споделете с нас как се зароди идеята за настощото Ви турне? Защо избрахте да представите на публиката филмова музика?


– За мен е голямо удоволствие да дойда в Сандански – много отдавна искам и истински се радвам, че ще мога да разгледам града и да се срещна с публиката там. Турнето сега е реално продължение на това от есента на миналата година. За първи път ще направим обиколка само в летни театри. Програмата с филмовата музика я свирихме вече няколко пъти на открито в Испания и намирам голяма разлика между емоцията в зала и под открито небе.
– Откъде се зарoди идеята за съвместното ви изпълнение с Албена Денкова в настоящото Cinema Concertos Tour?


– Албена е моевдъхновение и многоблизъкчовек.Обичаммного и двамата с Максим, правилисмесъвместниучастия в София и в Япония, новинагинатехентерен, т.е.налед. Катоявидяхкаквоправи в твформата “Денсингстарс”, бяхубеден, четрябвада я поканяведнага с мен.Намирам я занаистинаизключителна и сегордея, чещебъде с мен и в Сандански.Освентовами е разказвала, че е ходилакатодетенапочивка с дядоси в Сандански и несе е връщалаотгодини, такачесъмсигурен, че и занеятоваще е вълнуващо.

–        Лесно ли Ви се удадоха танците или се оказаха по-трудни за усвояване от цигулката? На какво Ви научи Албена, докато репетирахте?


– Предпочитам да прецените вие сами, само ще издам, че ще комбинирам и двете – и танци, и свирене.

–        Вие сте любимец на публикате не само в родната си страна, но и по цял свят. Споделете какви са качествата, които трябва да притежава един музкант, за да достигне нивото на умения и успехи, на които Вие се радвате днес?


– На първо място трябва голяма отдаденост и желание, но без да е насила. Човек трябва да изпитва удоволствие от това, което прави. Останалото е донякъде късмет, много труд и… широка усмивка.

–         Знаем, че сте изключително деен човек. Освен с подготовката на лятното си турне в България с какво друго се занимавате в момента?


– В момента съм в Испания – предстои ми един особен концерт в събота за „Мини Купър” автомобилите – целият оркестър ще свири на открито в коли. Кацам в София в неделя, в понеделник съм при вас, а 5 часа след концерта си в Русе летя за Лондон, където на 1 септември започвам репетиции за новия сезон на Кралската опера.

Васко Василев и Албена Денкова

– За втора година турнето Ви се спонсорира от магазини за хранителни стоки „Лидл България”. С тях сте предприели и кулинарно приключение и вземата уроци по готварство. Има ли умение, което сте придобили от ролята си на музикант, което да Ви помага, докато усвоявате тайнте на кулинарията? 

Много интересен въпрос – не съм се замислял за това… по-скоро това, че съм цигулар, ми пречи да се развихря в кунята, защото внимавам за ръцете си – остри ножове, горещи котлони, печки, всичко това е много опасно. Обаче обичам храната колкото музиката, така че подкрепата на „Лидл” я намирам за много важна и искам винаги да си сътрудничим така успешно!  

Кое е най-сложното ястие, което сте приготвяли сам?  –               Сам… може би баница и суши… но немного сам, но почти  –

Във връзка с кулинарната тематика имате ли любимо ястие от нашия Югозападен край? 

Да си призная, не знам какво е характерно… аз наистина обичам храната и ако ми препоръчате нещо, което да не пропусна, веднага бих опитал.  –

Имате ли приятели от гр. Санданси или околността? А любимо място от нашия край, което обичате да посещавате? 

През Сандански само съм минавал, бил съм в Мелник. А приятели имам – всички хора, които ще бъдат в Летния театър, са мои приятели, поне така ги усещам. Знам, че кметът на града Андон Тотев е съдействал с всичко за концерта и съм благодарен, когато усетя гостоприемно отношение.  

Какво Ви предстои след края на лятното турне в България?
– Връщам се в Лондон, есента съм в Азия на турне… като цяло ми предстои самолет, хотел, репетиция, концерт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене