Пускат златни монети с Левски

Пуснаха възпоменателна медална емисия, посветена на Апостола. Тя е по случай навършване на 148 години от трагичната му гибел.

Колекцията носи името „Животът на Васил Левски“ и се състои от дванадесет монети. Всяка една от тях струва 24 лева. Този месец колекционерите ще могат да си закупят само десет монети, а другите две ще бъдат пуснати до два месеца, научи „Телеграф“. Колекцията вече е пусната за продажба и всеки гражданин може да я поръча на сайта на Българска монетна къща.

Изработка

Медалните емисии са изработени с масивно покритие от чисто злато, проба 999/1000. Изобразените художествените мотиви представляват разказ на дванадесет момента от живота на Левски. Показани са дните му на дякон и учител, знаменития лъвски скок, включването в освободителната борба и изграждането на революционна мрежа, както и предателството край Къкринското ханче, процеса и обесването. Колекционерите, закупили емисията, придобиват правото на абонамент за колекцията „Животът на Васил Левски“, също и приоритет да получат веднага след отсичането следваща монета.

Картини

Вчера бе пусната и изложба за живота на Апостола. Тя се намира в Художествената галерия в Ловеч. В нея са представени и творби от фонда на галерията и Музея на занаятите в Троян. Сред тях са картини, които показват залавянето на Апостола и дейността му в Ловешко и Троянско, както и голямо платно на Златю Бояджиев „Ботев и четниците му“. В кино „Космос“ пък бе премиерата на документалния филм „Последният път към Ловеч“. Продукцията разказва за последните мигове от живота на Апостола, като зрителите ще бъдат въвлечени в атмосферата на последните му дни от драматичната 1872 година. В община Казанлък вчера бе открита експозиция под мотото „Васил Левски – велик и безсмъртен“. Тя е направена специално за малчуганите, където чрез разказ ще могат да разберат повече за делата на Апостола.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене