Какво представляват електронните цигари?

Електронните цигари са полезен инструмент за подпомагане на хората да спрат да пушат. Последните научни проучвания показват, че електронните цигари подпомагат пушачите да се откажат от тютюнопушенето, нещо, което се очаква от навика им за осигуряване на никотин за организма, увеличавайки интервала въздържане. Неотдавнашно проучване, включващо близо 900 участници, установи, че заедно с поведенческата подкрепа, електронните цигари са почти два пъти по-ефективни в процеса на подпомагане на пушачите да спрат да пушат в сравнение с никотиновата заместителна терапия при 1-годишно проследяване.

Всъщност стандартната цигара с тютюн съдържа много вредни вещества:

  • Амоняк – намира се в различни индустриални почистващи продукти и урината;
  • Ацетон – използва се за отстраняване на бои и лакове за нокти;
  • Кадмий – силно отровен метал, използван в батериите;
  • Винил хлорид – PVC;
  • Въглероден окис – същият газ, който убива жертвите, заклещени в горяща сграда;
  • Катран – подобно на веществата, излизащи от изпускателната тръба на вашата кола. Той остава в белите ви дробове;
  • Цианид – използва се за самоубийство или в газови камери по време на Втората световна война;
  • Формалдехид – използва се за запазване на мумии в древността;
  • Арсен – една от най-силните отрови в света.

Вследствие на своя състав, тютюневите цигари са трудни за отказване. Пушенето на електронни цигари е добра алтернатива за периода, в който човек си е поставил за цел да спре тютюнопушенето и да се погрижи за здравето си.

В същото време електронните цигари имат далеч по-лаконичен състав. Те генерират аерозол или пари чрез нагряване на течност, обикновено съставена от никотин, овлажнител (пропилей гликол или глицерин) и овкусители (аромати).

Докато популярността на електронните цигари бързо нараства както във Великобритания, така и в САЩ, разпространението на тютюнопушенето намалява. Във Великобритания, данни от анализ са установили, че увеличаването на употребата на електронните цигари от пушачите в Англия е положително и е свързано с увеличаване броя на отказалите се пушачи, което е стъпка към успеха. Тези констатации се подкрепят и от проучване проведено в САЩ сред населението употребяващо цигари. То показва значително увеличение на процента на отказали се от тютюнопушене сред потребителите на електронни цигари. Въпреки че тези данни са първични и не могат да покажат причинно-следствена връзка, те добавят аргументи към доказателството, че интереса към електронните цигари влияе пряко върху спада в разпространението на тютюнопушенето. Няма доказателства, че употребата на електронни цигари забавя скоростта на намаляване на тютюнопушенето сред пушачите, въпреки нарастването на усвояването и експериментирането както във Великобритания, така и в САЩ. Всъщност нивата на тютюнопушене в САЩ намаляват по-бързо, откакто електронните цигари станаха популярни. Непушачи, които започват да употребяват електронна цигара с никотин, също се излагат на възможни рискове за здравето, но по-малко от 1% от тях стават редовни вейпъри, според изследване проведено във Великобритания.

Електронните цигари помагат на хората да спрат да пушат и докато някои вайпъри продължават да ги използват дългосрочно, вредата, която изпитват от това, ще бъде значително по-малка от тази от пушенето на конвенционални цигари с тютюн. Макар да изглежда естествено да настояваме за завишено внимание, Швеция показва опасностите от прекалено ревностното „предпазливо“ регулиране. Когато Швеция се присъедини към ЕС, хората често използваха никотиносъдържаща орална торбичка. ЕС забрани използването на снус навсякъде, но изключи Швеция. В Швеция разпространението и употребата на тютюн е високо (20%), но Швеция има най-ниските нива на ежедневна употреба на цигари в ЕС (5% в сравнение с 24% в ЕС) по данни на Европейската комисия от 2017 г. Шведите имат най-ниската смъртност, свързана с тютюна и рака на белия дроб в Европа, докато употребата на снус представлява само малка част от риска от тютюнопушене. Този пример подчертава опасността от прекомерно регулиране на продуктите за намаляване на вредата, които изглежда са в състояние да преодолеят упоритото въздействие на тютюнопушенето върху много хора и значително да намалят заболеваемостта и смъртността, които могат да бъдат избегнати.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене