В хаджидимовското село Садово измолиха Бог да благослови посевите, лозята и зарязаха лозниците!

Впъреки лошото време, обилния снеговалеж в хаджидимовското село Садово се отслужи се водосвет след което, жителите на селото измолиха Бог да благослови посевите, лозята и зарязаха лозниците. Новоназначеният свещеник в Садово отец Христо Паланков, оргинизира събитието заедно с кмета Георги Парасков, на което присъстваха жители и гости, а деца облечени в народни носии допринасяха за приятната атмосфера за днешния празник.
„Изключително сме щастливи, че от скоро селото си има нов свещеник. Благодарим на Бог и дядо Владика че ни пратиха отец Паланков, който е много благ, деен млад свещенослужител. Цялото село е доволно че той моли Господ за здраве и просперитет.“ Изрази мнение пред Топ Преса кметът на селото.
В ритуала за подрязване за берекет на гроздето, мъжът се обръща на изток, прекръства се тържествено и с косер отрязва от три главини няколко пръчки. Отрязаното място се полива с червено вино и благославя с думите на свещеника.
„Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса. Ето защо е много важдо да почитаме този светец и да го молим за благословия и добри дни…“ разказа за Топ Преса отец Паланков
С подрязаните клонки се украсяват бъклицата с вино, калпаците на мъжете, иконите у дома. Някой пък ги хвърлят във водата, за да тече виното така като реката.
Слага се обща трапеза в лозята с донесената храна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене