Прогноза за времето – 14 февруари (неделя)

България е в капана на зимата! Екстремно студено в цялата страна, снегът затвори пътища и магистрали

Екстремно студено в цялата страна, снегът затвори пътища.

България е в капана на зимата! Снегът ограничи движението по магистрали и проходи. Заради ниските температури са възможни заледявания, а по планинските пътища и снегонавявания.

Днес най-много сняг ще падне в Рилородопската област. Заради ниските температури са възможни заледявания, а по планинските пътища и снегонавявания.

В 19 области в Западна, Централна и Южна България – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, София – град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е обявен жълт код за потенциално опасно време за интензивен снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.

В южните райони на страната ще има има виелици и навявания. Максималните температури ще бъдат предимно между минус 4° и 1°.

През нощта срещу понеделник от северозапад ще започне разкъсване и намаление на облачността. Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна, ще бъде по-високо от средното за месеца. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Времето за Гоце Делчев ще е облачно, кратък снеговалеж и температура -7 I -3

Над Черноморието ще бъде облачно, главно по южното крайбрежие с валежи от сняг, значителни на юг от Бургас. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър.

Максималните температури на въздуха ще бъдат между минус 2° и 2°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и с него температурите ще се понижават. Ще бъде много студено и в комбинация с вятъра ще има опасност от измръзвания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около минус 10°, на 2000 метра – минус 17°.

В понеделник облачността временно ще намалее, в много райони до предимно слънчево, по-късно отново ще се увеличи. Вятърът за кратко ще бъде от северозапад и дневните температури слабо ще се повишат, но сутрешните ще са още по-ниски, особено в югозападната част от страната, до около минус 15°.

Във вторник от север-североизток ще нахлуе още студен въздух и дневните температури в по-голямата част от страната ще остават отрицателни.

Облачността ще е променлива, на отделни места ще има и слаби превалявания от сняг.

В сряда сутринта ще е ясно и много студено. През деня от запад ще се заоблачи; вятърът чувствително ще отслабне, в много райони и ще стихне.
Обстановката по пътищата се усложни рязко още в събота вечерта заради валежите от сняг. Валежите бяха още по-силни през нощта. Снежната покривка ще е между 5 и 20 сантиметра.

От Агенция „Пътна инфраструктура” са в готовност временно да затварят участъци за почистване. Оттам предупреждават шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимните условия.

В събота вечерта от 22:30 до 23:30 часа беше ограничено движението по магистрала „Тракия“ между София и Пазарджик за всички превозни средства за почистване на пътя. Причината беше ниска видимост и обилен снеговалеж. Движението на камионите беше спряно още към 21:00 часа.

Временно движението по АМ „Хемус“ в област София е ограничено в двете посоки за тежкотоварни автомобили над 12 тона заради снегопочистване. Трафикът се регулира от „Пътна полиция“.

Освен това временно е ограничено и движението за тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета над 12 тона през проходите „Рожен“, „Превала“ и „Печинско“. Останалите водачи е необходимо да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, съобщават от АПИ. ​

Временно е ограничено движението на камиони над 12 тона през прохода „Предела”.

Ограничено е движението по пътя Батак – Доспат и пътя Девин – Михалково за тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета над 12 тона.

Временно е преустановено движението на товарни автомобили, над 3,5 т. през ГКПП „Кулата-Промахон“, „Капитан Петко войвода“ и „Илинден“. Въведеното ограничение е от гръцките власти, които съобщават, че причината за това е влошени метеорологични условия на територията на Гърция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене