143 години свобода! Благоевград помни и почита майор Орлински и неговите войници, освободили Горна Джумая (СНИМКИ)

12 февруари е паметна дата в историята на днешен Благоевград, който някога е носил името Горна Джумая.

 

На този ден си припомняме героичния подвиг на освободителните войски, които на 12 февруари 1878 година тържествено влизат в града, за да съобщят на населението, че пет вековното турско робство за тях е приключило.

 

Радостта от това събитие е голяма, макар че трае само до началото на юли същата година, когато в сила влиза Берлинският договор, който връща Пиринска Македония в пределите на Османската империя.

 

 

Това първо освобождение обаче дава тласък на населението, запалва нова искра у тях, затова и 34 години по-късно, на 5 октомври 1912 година, още в първия ден на Балканската война горноджумайци се поздравят с окончателната свобода!

По повод паметната дата по-рано днес в двора на храм „Въведение Богородично”, където се намира и един от паметниците на освободителя на Горна Джумая – майор Иван Павлович Орлински, се състоя ритуал по поднасяне на цветя и венци.

Свещениците отец Петър Стефанов и Андон Шавулев, с още един свещеник от благоевградската черква, отслужиха заупокойна молтива в памет на загиналите за свободата на Отечеството. Възпитаници на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград припомниха кратко стихотворение, посветено на събитията от 12 февруари 1878 година.

 

Пред паметника на майор Орлински бяха положени цветя и венци от представители на Община Благоевград, сред които и кмета инж. Румен Томов, настоящи и бивши военни, представители на различни образователни и културни институции, и граждани.

 

 

В Регионален исторически музей – Благоевград пък е представена документалната изложба „Оръжието, което донесе свободата“.

Фотодокументалната част представя обявяването на Руско-турската война и формирането на Българското опълчение, в редовете на което се включват много опълченци от Пиринския край. Важно място заема първото освобождение на град Джумая на 12 февруари 1878 г. и мястото на местните общественици в него.

 

Акцент в изложбата са образци оръжие, използвано от руската и турската армии в хода на войната, съхранявани във фондовете на Регионален исторически музей – Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене