Едва 12% от анкетираните 37 144 родители в Пиринско казаха „да” децата им да бъдат изследвани с антигенни тестове

4512, или 12,15% от анкетираните 37 144  родители в област Благоевград, са съгласни децата да бъдат изследвани за коронавирус с антигенни тестове.

Припомняме, че в началото на тази седмица от МОН стартираха национално проучване за нагласите сред родителите по отношение масовото тестване на децата. По училищата и детските градини бяха пуснати анкети, а след обобщаване на данните началникът на Регионалното управление на образование Ив. Златанов съобщи резултатите.

В училища в областта се обучават общо 33 683 ученици от 1 до 12 клас. В анкетата са се включили 27 283 родители, тоест 6400  не са изразили мнението си. От гласувалите 80.99 % спрямо общия брой на учениците 3769 родители, или 13.81%, са дали положително становище за тестването.

Съответно в детските градини са обхванати 11 286 деца, като са гласували 9861 родители. От тях 743, или 7. 53%, са „за” изследването.

При общо 44 951 ученици и деца в училища, ДГ и ЦСОП са анкетирани 37 144 родители, което е 82.63% относителен дял  от броя на децата и учениците. 12.15 %, или 4521 родители, са дали съгласието си.

По повод получените резултати Ив. Златанов призна, че е изненадан от ниския процент родители, дали положително становище, още повече че, както изтъкна началникът на РУО, тестовете са безплатни, извършват се от квалифицирани специалисти и отнемат не повече от 15 мин.

„Няма нищо лошо да се предприемат действия за установяване здравния статус на всички в системата на образованието – и учители, и ученици. Съответно при констатиране на положителен случай да се предприемат действия. Това е добре както за отделния индивид, така и за хората”, коментира Ив. Златанов.

Междувременно министрите на здравеопазването и образованието проведоха среща с представители на Асоциация „Родители“, Национална мрежа за децата и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. В хода на разговора са  разисквани най-често задаваните въпроси от страна на родители относно скрининга. От обсъжданията по темата и последвал коментар на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев стана ясно, че въпросният скрининг важи само за училища, като детските градини не влизат в тези планове.

За да внесат повече ясното по темата и да отговорят на възникналите притеснения, от МОН разпространиха информация, че целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболеваемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от 1 до 12 клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини.

За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица) – съответният класен ръководител и директор на училище. В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.

Повторен тест с РСR е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Момент от срещата на министрите на здравеопазването и образованието с родителски организации

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене