Днес избират нов областен лидер на БСП в Пиринско

Датата бе насрочена от ИБ на НС на БСП, след като в продължение на 4 дни членовете на Областния съвет подаваха електронни декларации, че подкрепят свикването на областна партийна конференция, съгласни са с предложения състав на изборната комисия и с решението новият председател на БСП да бъде избран от тях тайно.

Редовният избор е между 9 ч.и 12.30 часа, а евентуалният балотаж – от 13.30 до 17.00 часа.

Повечето от делегатите на областната конференция са членовете на Областния съвет на БСП – червените депутати, кметове, общинските председатели на столетницата в областта и председателите на административните ОбС, има и по 1 представител на 300 души членска маса. Общият брой на имащите право да гласуват е 49 души. Те ще имат право да упражнят своя вот присъствено в централата на партията в Благоевград.

Делегатите ще избират между 3 кандидатури – на сегашния областен председател Валери Сарандев, който е и зам. кмет на Гоце Делчев, на партийния лидер в Благоевград и също заместник-кмет Любен Милев, както и на бившия заместник областен управител и лидер на БСП в Банско Костадин Дурчов.

И тримата вече са подали писмено съгласие пред „Позитано“ 20 за участие в избора. Победител ще стане този от тримата, който успее да събере 50% плюс 1 от гласувалите за него на първи тур. Ако никой не успее да спечели доверието на поне половината от съпартийците си, на балотажа следобед първите двама, събрали повече гласове, ще се изправят един срещу друг.

Председател на комисията, която ще проведе избора, е адвокат Емил Колевичин, който е лидер на социалистите в Разлог. Членове са благоевградската активистка Ваня Маникатева, Мария Гераксиева – дъщеря на бившия председател на ОбС в Гоце Делчев Ангел Гераксиев, областният младежки лидер на БСП Мартин Бориков, който е от Банско, и съгражданката му Наташа Колчагова. За резервен член е определена лидерката на червените в Симитли Юлия Янчева.

Единственият провал на избора може да дойде, ако на гласуването в четвъртък се явят по-малко от половината от делегатите, които са общо 49 души. При това положение ще се наложи насрочване на нова дата.

Отговорността към избора на областен председател на БСП в Благоевград е голяма, защото  само тази година в страната ще има 2 тежки избора – парламентарни и президентски.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене