Под мотото „Мога да се пазя в интернет“ хаджидимовските Вапцаровци доказаха, че могат да се справят и с всички предизвикателства в интернет

Вчера бе Международния ден за безопасен интернет. Отбелязва се от 2004 г. през втория вторник на февруари с подкрепата на европейската мрежа на центровете за безопасен интернет и Европейската комисия.

Целта е да се повиши информираността на обществото за онлайн технологиите и да се насърчи по-безопасното и по-отговорно използване на интернет пространството, особено сред децата и младите хора.

Мотото на деня за 2021 г. е „Да се обединим за един по-добър интернет“.

Онлайн кампания по повод 9-ти февруари – Международен ден за безопасен интернет, се проведе и в хаджидимовското училище, където в началото на годината бе разкрит клуб „Европейска мечта“.  Тази година кампанията в училището протече под мотото „Мога да се пазя в интернет“. Организатори на събитието в училището са старшите учители Заприна Глушкова, Кипра Праматарова и Христина Урдева със съдействието на директора на училището госпожа Вангелия Петрелийска.

Цел на кампанията е да информира учениците, а чрез тях и техните родители за опасностите в интернет и как да се предпазим от тях, като се акцентира върху теми, свързани с кражби или злонамерени опити за придобиване на лични данни.

Събитията по повод 9 февруари – Международния ден за безопасност в интернет в училището не бяха малко. Както нашата медия съобщи преди седмица – те стартираха на 1 февруари с открит интерактивен урок в 7. клас.

В неделя, макар че беше почивен ден, хаджидимовските Вапцаровци подновиха мероприятия си относно Международният ден на безопасност в интернет.

Учениците от СУ „Никола Вапцаров“, младши посланици към мрежата на училищата посланици в ЕП и работещи по проекти на програма Еразъм +, се запознаха с такива въпроси, свързани с безопасността онлайн. Опитаха се да повишат осведомеността за онлайн безопасността в училище.

Ентусиастите бяха разделени на 3 екипа и всеки от тях представи своя интересен материал. Мултимедиен продукт представиха учениците от 8. клас – Елена Бъждарова, Кристиян Караиванов, Ани Конгарова и Симеон Шопов.

Седми клас пък представиха брошурата, изготвена от Анелия Спахиева. Малките шестокласници споделиха изработените от тях афиши в лицето на Ивана Чапкънова, Анелия Мандажиева, Нели Попова, Дани Терзиева и др. И този път образователната игра чрез kahoot завладя вниманието на учениците. Освен, че се стараеха да дават верни отговори, те проявиха и бързина, но винаги има от бързите по бърз в отговорите и това беше шестокласничката Нели Попова. Изненада за всички бе онлайн госта на събитието – това беше тяхна колежка, с която преди около седмица са започнали eTwinnig проект. Накрая на срещата ,истински фурор сред учениците направи съставения от тях облак от девизи за добър интернет на английски и български език.

„Черешката на тортата“ бе на  8 февруари – понеделник, най-наситения със събития ден.

Младшите посланици на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово поеха щафетата за обучение. Десетокласничките Наталия Таранинова, Зорница Попова и единадесетокласничките Виолета Джамбазова и Кристина Лазарова проведоха обучение по безопасност в интернет в 3, 4 и 5 клас. Те запознаха учениците с правилата, които трябва да спазват, когато сърфират в интернет. Наталия и Зорница проведоха с децата и викторина с въпроси от съдържанието на презентацията. Четирите момичета извършиха обучението в училището по покана на директора и на учителите .

Ръководители на младшите посланици в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово са Заприна Глушкова и Христина Урдева. А тя – Заприна Глушкова, пък пое обучението по безопасност в интернет в 6. клас. Шестокласниците любопитно следяха представения урок, след което с разбиране отговаряха на поставените въпроси. С интерес се включиха и в образователната игра чрез kahoot, която при тях бе с различно съдържане от вече другите две представени по темата. Те също изготвиха своя интерактивен облак чрез платформата Mentimeter, където трябваше да запишат и изпратят първата дума, която им мине през мисълта във връзка с добър интернет.

Седмицата за безопасен интернет приключи в самия ден 9 февруари, но този път без ученическо участие. Финала направи старши учител Заприна Глушкова чрез участиети й в два важни форума.

В 10.00 часа тя се включи онлайн в събитието по отбелязване на международния Ден за безопасен интернет на 9 февруари, организиран от Българският Център за безопасен интернет. Малко по-късно откликна на поканата на техните турски партньори и се включи в жива връзка в youtube към тяхното събитие. Тя отправи своя поздрав към тях.

Хаджидимовските Вапцаровци отново доказаха, че с общи усилия могат да се изправят и справят и с най-коварното зло, каквото е в случая COVID 19, и с всички предизвикателства в интернет. Техните събития не спират дотук. Обещаха гласно, че продължават работа с идеята да се включат и в кампанията Дни на медийна грамотност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене