Connect with us

Uncategorized

Гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ сред първите в България

Published

on

Гоцеделчевската Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ стана едно от десетте училища в България, избрани да станат част от проекта на МОН за прилагане модела на обучение „1:1“

Неврокопското училище е и първото в област Благоевград, което прилага този учебен подход. Той стартира с една паралелка – 8 б клас, в която учениците и учителите вече започнаха от началото на настоящата седмица пълноценна работа. В нея те използват своите чисто нови Chromebook устройства, получени малко преди това. С тях те замениха хартиените тетрадки и учебници, използвани до момента.  По този начин всички ще работят както в класната стая, така и онлайн.

И учителите, и осмокласниците се впуснаха с ентузсиазъм в начинанието и са нетърпеливи да използват, колкото се може повече от възможностите които новият начин на обучение им дава. Те с готовност вече се впуснаха в използването на ресурсите на G Suite for Education: Google Classroom, Google Docs, Google Forms, Google Slides, Google таблица, Google Jamboard, Google Meet, Google Expedition и други. Чрез тях преподавателите подготвят разнообразни електронни ресурси, споделени „в облака“, а младите хора се превръщат в изследователи, търсещи отговорите на поставените задачи в необятния свят от информация.

Uncategorized

Съдят мъж от Гоце Делчев за отглеждане на марихуана и продажба

Published

on

Районна прокуратура-Благоевград, Териториално отделение-Гоце Делчев предаде на съд Г.Т. по обвинение за извършени от него престъпления по чл. 354а, ал. 3, и по чл. 354в, ал. 1 от НК – незаконно държане на наркотични вещества и отглеждане на растения от рода на конопа.
На 17.10.2019 г., в обитаван от обвиняемия Г.Т. имот на ул. „Ален мак“ в Гоце Делчев, било извършено претърсване. Повод за това била проверка на постъпила оперативна информация за държане на наркотични вещества.

В едната част на тавана на къщата било открито помещение, изградено от гипсокартон. От вътрешната страна то било покрито със светлоотразително фолио. Имало монтирани лампи, въздушни филтри, вентилатори, маслен радиатор, както и трансформатори за ток. На пода били поставени пластмасови саксии със засадени в тях 18 растения с различна големина.На тавана е открита и обособена метална конструкция, покрита от вътрешна и външна страна със
светлоотразително фолио. В нея са установени 15 саксии с растения. Над тях имало 2 вентилатора, влагоабсорбатор и 4 специални лампи. На същото място са намерени кислородни бутилки, трансформатор, уред за измерване на киселинността на почвата.

При направения полеви наркотест растенията са реагирали за канабис. След изсушаването общото им тегло е 1991,58 грама, като стойността им, съгласно постановление на Министерски съвет за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, е 7966,32 лева.
В хода на досъдебното производство е била назначена физикохимична експертиза на иззетата суха зелена листна маса, от която е видно, че същата представлява марихуана (коноп). Общото тегло на наркотика е 60 грама, чиято стойност възлиза на 240 лева.

Continue Reading

Uncategorized

Над 600 кг капачки и кенчета събра благотворителна кампания

Published

on

Всички капачки, събрани в металните сърца на територията на община Сатовча са предадени на събирателният пункт – пред сградата на Общинска администрация. На организираната от Благотворителната организация „Капачки за бъдеще“ кампания за региона в град Благоевград, събраните над 600 килограма капачки и алуминиеви кенчета бяха предадени.

„Отново жителите на община Сатовча показаха своята активност, гражданска отговорност и съпричастност към идеята, както при всяка една организирана от общината акция с благотворителна цел, за което искрено благодаря“, коментира кметът на родопчани д-р
Арбен Мименов. „ Горд съм от това, че за пореден път жителите на община Сатовча
показват своите добродетели, своите големи сърца, готови да помогнат на човек в беда и в кауза посветена на децата, на живота и надоброто, особено сега, в трудното време, в което живеем, свързано с обявената извънредна епидемична обстановка по повод заразата
COVID-19 в страната“, с огромно задоволство коментира кметът Мименов

Родопската община ще продължи да работи за каузата!

Continue Reading

Uncategorized

Купуват щадящи тестове, за да върнат учениците до 4-ти клас

Published

on

Министрите на образованието и здравеопазването предлагат на правителството да купи щадящи тестове за коронавирус за 13 милиона лева, предназначени най-напред за спешното връщане на най-малките ученици още от следващата седмица.

Идеята е да се правят тестове два пъти седмично и на децата, и на учителите, за да се осигури безопасна среда в училище, обясниха Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков на извънреден брифинг.

Тестът е напълно щадящ, МЗ още днес ще обяви поръчка, за да има поне за месец напред за всички деца от 1 до 4 клас, заяви министърът на здравеопазването.

От Национална мрежа за децата подкрепят решението на двамата министри и ще лобират сред родителите да дадат съгласието си за тестване на децата им.

Ако този механизъм сработи, поетапно по същия начин с щадящи тестове ще бъдат връщани и учениците от по-горните класове, стана ясно от думите на министър Денков.

Continue Reading

Uncategorized

Атанас Чаушев изработи уникален кръст за новия параклис в Дъбница

Published

on

„Кръста за купола е готов ! Благодарим на Атанас Владимиров Чаушев за красивата изработка“, съобщиха от настоятелството, отговарящо за изграждането на новия параклис в гърменското село Дъбница. Параклисът носи името „Св.Архангел Михаил“ и строителството му върви с усилени темпове. Сред дарителите е и Ушилков ЕООД, изнестен търговец в региона на Неврокопско.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ