Уникалната картина на Мърквичка „Ръченица“ творение от трошен камък на твореца от Дъбница Андон Костов подариха  кметовете от Гърмен  на министър председателя Бойко Борисов

Уникалната картина „ Ръченица“  на бележития художник Мърквичка , изработена от трошен камък  от твореца от село Дъбница Андон Костов подариха днес на премиера Бойко Борисов  кметовете на Дъбница – Синем Бекирова, на село Рибново – Мустафа Ликов на село Дебрен Тюркян Ходжова  и на село Скребатно Искра Авдикова.

Картината бе поднесена на премиера от кмета на Дъбница , Синем Бекирова  с емоционално слово което докосна сърцето на всички присъстващи на церемонията  в Министерски съвет при отпускането на близо 4 милиона лева за различни строителни дейности  в селата Дъбница, Рибново Дебрен и Скребатно.

Подобно на Иван-Вазовия пловдивския период, при Мърквичка е също  най-плодотворен. „Пловдивски пазар“ (1883), „Пазар в Пловдив“ (1888), „Циганска веселба“ (1887), „Птицепродавец“ (1887) са част от най-знаменитите проявления на неговия талант и първите платна, на които той нанася маслени бои.

Все пак обаче,най-известната картина на чеха Мърквичка е „Ръченица“ сътворена в София, където Мърквичка се установява през 1989 година. Първият вариант на платното е нарисуван през 1894 година, а вторият – през 1906. В България Мърквичка се натъква на един неочакван проблем. Местните суеверия създават пречки на художника при търсенето на модели, масово хората отказват да позират. Дали затова или просто по стечение на обстоятелствата, в бистришката кръчма, изобразена на платното, ръченица играе един друг голям приятел на България и на Мърквичка – ирландският журналист Джеймс Баучер.

 Припомняме , че днес   Междуведомствената комисия към Министерски съвет  отпусна 3 824 422 лв за община Гърмен.  От тях 1 615 447 лв. са за възстановяване и изграждане на геозащитни съоръжения и водостоци за отвеждане на поройни води през масиви на село Рибново; 547 037 лв. са за възстановяване на сграда в село Скребатно; 1 260 808 лв. за корекция на коритото на река Върбица в участъка на село Дъбница чрез изграждането на подпорни стени и мост; 300 900 лв. за корекция на дере в село Дебрен; 100 230 лв. за корекция на дере в село Гърмен.

„ Поднасяме с благодарност на премиера тази уникална картина която е творение на нашия местен талант  от село Дъбница Андон Костов. Благодарим  от сърце и нека премиера знае че след новината за  отпуснатите ни средства хората се чувстват точно така както на картината. Тези средства за нашите села са от особена значимост и ние благодарим от сърце „ заяви кмета на Дъбница Синем Бекирова при поднасянето на красивата картина- шедьовър на Андон Костов.

„ Само след няколко месеца ще стана на 50 години . За първи път ми се случва и вероятно не само на мен, премиера на страната или министър  да звъни на селски кмет и съвсем човешки да го пита  попита “ Мустафа как си“. В  този момент обядвах и просто не мога да опиша какво  почувствах .Затова най- искрено благодаря на премиера Бойко Борисов  за отпуснатите средства  за село Рибново и му пожелавам да е все така земен и все така да е  близо до хората за да може да чува проблемите им от първо лица .Има една стара приказка , „Една птица колкото по- високо лети в пространството , тя става толкова по невидима за хората“ ,  заяви пред премиера и кмета на Рибново Мустафа Ликов . Четиримата кметове от община Гърмен които са избрани от различни политически сили , поканиха след изборите в Дъбница и Рибново премиера Борисов на кафе и  баклава която ще бъде приготвена лично от кметицата Синем Бекирова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене