Браво! Млади мъже поставиха соларен кръст на Храм Рождество Пресвета Богородица с.Марчево

Солеран кръст от камбанарията на Храм Рождество Пресвета Богородица с.Марчево община Гърмен ще свети всяка вечер за да радва миряните от района. Делото е на млад имъже с корени от селотто, които решили със събствени средства и труд са осветят праволславната светиня.
Огромни благодарностти за труда на Георги Джалов, Иван Жилев, Кирил Шарланев и Георги Павлов, които доказаха че имат големи сърца и са истински християни.
В 1908 година започва да се строи църквата „Рождество Богородично“ върху основите на по-стара църква, разказва местната легенда.В рапорт до Иларион Неврокопски от 1909 година пише за селото: С. Марково-Чифлик… Има 46 къщи с 200 души българи. Разположено е вляво на р. Канина. Хората са трудолюбиви и се занимават със земеделие и скотовъдство. Повечето са земеделци и дюлгери. Имат добри овоща. На повечето нивите са близо до Фотовища. Къщите са частна собственост. Църква още нямат. Вземат поп от друг град. Готвят се да градят църква. Училището е масивно здание, което е било хан.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене