Интерактивен урок на тема „Моята безопасност в интернет“ се проведе в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

На 09 февруари за 17-и път светът ще отбележи международния Ден за безопасен интернет като израз на загриженост за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ е основното мото на инициативата.

Започнал през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти. Днес в СУ „Никола Вапцаров“ старши учителите Заприна Глушкова и Кипра Праматарова проведоха по този повод в 7. клас интерактивен урок на тема „Моята безопасност в интернет“.

Учениците от 7. клас заедно с техните преподаватели разгледаха съвети за кибер хигиена, съвременните тенденции в киберпрестъпността и смисъла от силни пароли.

Чрез kahoot интерактивната игра „Знаем ли да сърфираме безопасно в интернет“ събуди състезателния характер на учениците – те отговаряха на въпроси, свързани с мултимедийния урок. Надпреварата между тях бе гореща, но винаги има I, II и III в играта.

Чрез примери в урока те се запознаха с правилата на споделяне на снимки и видеоклипове в интернет и това как да  управляват поверителността на данните си. Учениците проявиха любознателност към поднесения материал от техните преподавателки и вече тръпнат в очакване да получат своите сертификати за преминато обучение на тема „Моята безопасност в интернет“.

Чрез историята на Петя в света на чата госпожа Заприна Глушкова запозна учениците с някои от опасностите, които ги дебнат в интернет, както и с правилата за безопасно сърфиране и общуване в мрежата. А госпожа Праматарова им представи изготвения от нея наръчник с правила за сърфиране в интернет.

Онлайн тормозът и езикът на омразата също бяха сред темите за дискусия в часа. Всички ученици  стигнаха до извода, че добре изградените навици за киберхигиена могат да ги спасят в много от случаите на кибер заплахи. От предоставения запис на урока на страницата на г-жа Глушкова станаха ясни и посланията на двете преподавателки. Старши учител Заприна Глушкова завърши урока с думите: „Ученици, помнете, че сърфираме безопасно тогава, когато мислим една стъпка напред. Вие си мислите, че всичко в Интернет е на игра, но внимавайте, защото зад монитора може да ви дебне врага. Интернет днес е една опасна смес от добро и зло, от опасно и полезно. Франклин Рузвелт казва „Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.”

А старши учител Кипра Праматарова отправи своя зов към учениците да се пазят и да внимават къде какво качват и споделят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене