Румен Радев: Президентът трябва да бъде заедно с народа си и да изразява гласа му, когато той е удавен от активна медийна пропаганда

Катастрофалната кадрова политика и текучество е в правителството, хората вече не помнят имената на министрите, заяви държавният глава

Президентът трябва да бъде заедно с народа си и да изразява гласа на хората, когато техният глас е удавен от активна медийна пропаганда. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос на отчетната пресконференция за четвъртата година от мандата си. Попитан защо се е „намесил“ с подкрепата си за протестите през лятото, държавният глава заяви, че е бил с народа си и е подкрепил бъдещето на България. „Когато имаме важни събития, които поставят българите на кръстопът, къде трябва да бъде президентът? Скрит зад стените на институцията, или да бъде при народа си?“, попита Румен Радев.

Държавният глава посочи, че протестите от лятото на 2020 г. са оформили мощен антикорупционен, антимафиотски консенсус, който е обединил милиони почтени българи, независимо от техния политически хоризонт и пристрастия. Колкото по-рано станат ясни на всички българи намеренията и програмите на партиите, толкова ще е по-добре за предстоящите парламентарни избори, смята президентът.

Не датата мотивира хората за изборите, а по-скоро техните убеждения, заяви Румен Радев в отговор на въпрос за насрочването на вота за Народно събрание. Президентът посочи, че българите искат ново правителство с решителни действия и мерки срещу корупцията, срещу разхищението, срещу разпада на държавността, за излизане от дълбоката икономическа, социална и здравна криза. По думите на Румен Радев, предстоят важни решения за страната ни, за които е необходимо час по-скоро ново правителство.

Президентът отбеляза, че по време на консултациите, които той проведе за провеждането на честни и достъпни избори, всички партии са заявили  готовност за участие във вота, но заради колебанията в готовността на институциите и на управляващите, е дал „техническа отсрочка“ от една седмица. „На 26 март изтича мандатът на 44-ото Народно събрание и едно доказано провалено правителство е недопустимо да остава и ден повече без парламентарен контрол“, допълни Румен Радев.

Президентът заяви, че със законовите промени, касаещи предстоящите избори на 4 април, законодателите бягат от отговорите на въпроса защо се страхуват от видеонаблюдението в изборните секции само по време на броенето на бюлетините и оформянето на протоколите, както и от въпроса за въвеждане на гласуване по пощата на българите зад граница. По думите на Румен Радев, по време на консултациите се е оформила консолидация на партии, организации и граждани да се отвори Изборният кодекс и да се направят онези промени, които да гарантират честността на вота и достъпността му, включително за нашите сънародници зад граница. „Това обаче не стана. Законодателят ни поднесе поредното правно недоразумение, като отказа да отвори изборния закон, а го прави чрез закона за извънредното положение“, заяви Румен Радев и допълни, че със своите действия законодателите подриват доверието в изборния процес. „Но аз няма да вляза в техния сценарий и затова няма да наложа вето на този закон, въпреки че той е абсолютно несъвършен, объркан, против правната логика и в друга ситуация категорично бих го върнал“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за промените в НПК, с които се създава фигура на прокурор, разследващ главния, Румен Радев заяви, че ще се отнесе с цялото подобаващо внимание към това „екзотично“ предложение, използвайки „любимата“ терминология на управляващите.

На въпрос кога ще внесе промени в Конституцията президентът отговори, че подхожда отговорно към темата за разлика от управляващите, които претърпяха провал с написаната за една нощ Конституция. „ Нашият правен екип работеше и работи интензивно по този въпрос, с широки консултации, с научно-обоснован, последователен,  системен подход. За това отговорно предложение е необходим легитимен парламент, който да се отнася отговорно към бъдещето на България, а не да прави тяснопартийни политически сметки и да се опитва да оцелява на ръба на Конституцията“, допълни държавният глава.

Високото обществено доверие, с което се ползва президентската институция за тези четири години, е атестат за успешна кадрова политика, заяви президентът. Според него всички спекулации за текучество на „Дондуков“ 2 са медиен мит в услуга на управляващите. „Когато говорим за катастрофална кадрова политика и текучество, може да погледнете към съседната сграда. Хората вече не помнят имената на министрите“, заяви държавният глава.

В отговор на въпрос дали ще създаде своя партия държавният глава заяви, че издигането на кандидатурата за явяването за втори мандат с вицепрезидента само по себе си е политически проект, който може да обедини много българи и организации зад принципите и приоритетите на Посланието за нова България. „Това е здравият неотменим фундамент, върху който можем да градим всичко останало. Ако ние не укрепим този фундамент като укрепване на държавността, всякакви икономически, социални, здравни, образователни политики са обречени както досега“, посочи президентът.

Независимо дали в София, в Москва, или другаде по света, винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани, против използването на полицейски методи за разправа с опозицията, против задушаването на словото и корупцията, където и да е по света. Така Румен Радев отговори на въпрос за позицията му относно действията срещу руския опозиционер Алексей Навални. „Моята позиция по този казус е ясна много преди министър-председателят да се произнесе по нея – още когато хиляди протестираха и скандираха „Мутри, вън!“ под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Когато български мирно протестиращи граждани бяха бити и арестувани, но той не направи нищо, за да се установят виновните“, посочи Румен Радев. Той допълни, че ако Навални „беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да се опитва да го „изгори“, както заплашва с Елена Йончева“.

Президентът заяви, че наред със защитата на Навални, българският премиер трябва да отговори и на важни за българското общество въпроси като защо неглижира интерконекторите със съседните държави, които са критично важни за диверсификацията на страната ни, а са „затлачени“ вече десет години, но пък по спешност е построил „Турски поток“ през България. По думите на държавния глава обществото очаква да разбере реалната икономическа обосновка и себестойност на този проект, както и премиерът да даде гаранция, че вложените огромни средства по негово решение, ще бъдат изплатени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене