22-метров кръст води туристи в село Ракитна

Все повече наши и чужди туристи бият път до симитлийското село Ракитна в полите на Пирин планина заради 22-метров метален светещ кръст. Неслучайно община Симитли е наречена „Света гора на Пирина“. Над 80 са параклисите и църквите, нови и ремонтирани, само за последните десетина години в района.

Храмовете привличат гости от страната и чужбина. Християнският символ бе вдигнат миналата година на връх Кръста над селището, вижда се от всяка точка в общината и озарява пътя към Гърция.

Огромната конструкция бе поставена точно до паметника на върха, който е символ на свободата на Симитли и всяка година на 3 март събира стотици родолюбци, които се покланят пред паметта на своите освободители.

„Кръстът е посветен на нашите руски братя освободители, които са ни освободили по време на Руско-турската освободителна война. За нас това е много важно, защото по този начин възпитаваме децата си да помнят и почитат историета на родния ни край. Много хора пък дават своя дан, своята съпричастност, без значение каква и колко, в строителството на тези символи на вярата. Жителите на общината много зачитат традициите, българщината”, твърди общинският кмет Апостол Апостолов.

Местните хора се надяват, че тепърва тук ще идват още повече туристи, най-вече руснаци. Защото преди 140 години на това място са били руските войници, водени от майор Иван Орлински. Още тогава местните поставили железен кръст, за да обозначат мястото, където са били техните освободители.

Предвижда се и изграждането на параклис в района. Преди време скулпторът Георги Костурков, който е дългогодишен емигрант в Австралия, но е родом от симитлийското село Полето, изразил желание да вдигне скулптура на света Богородица на съседния връх Демчов баир.

/kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене