Община Петрич осигурява безплатна храна на децата в предучилищна възраст

Без такса за изхранване на децата от предучилищната възраст в община Петрич, които ходят на детска градина. Те ще са освободени от заплащане на такса. Това са общо 636 деца, които са на 5 или 6 години, записани в предучилищните групи на детските заведения. Предложението за освобождаване от такса „храноден“ е на кмета Димитър Бръчков и беше подкрепено единодушно от общинските съветници.

С решение беше приета Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и услуги в община Петрич. Корекцията се наложи след поправка в Закона за предучилищно и училищно образование. С нея държавата ще подпомага от тази година изхранването на децата в задължителна предучилищна възраст. Отпускат по 174 лева на дете за година.

След обстоен анализ на местно ниво става ясно, че парите ще покрият само частично освобождаване на деца от такси за храна и това ще налага избор на критерий за подбор на деца. Решението на кмета Димитър Бръчков е да бъдат освободени всички деца, а недостигът да се компенсира от постъпленията в местния бюджет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене