Пролет през февруари, температурите ще достигнат 20 градуса

Времето през първото десетдневие на февруари ще е много топло и сухо. На места е възможно да бъдат измерени и 20 градуса, което не е нещо уникално. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев.

„Температурите в Пловдив през тези десетина дни ще са високи. Това ще си е направо пролетно време“, добави той.

Между времето в София и Пловдив няма съществена разлика, макар че градът под тепетата е с по-топъл климат в сравнение със столицата, уточни професорът.

Времето през февруари в София

„Времето в София ще е топло до средата на февруари. Нямаме отрицателни температури. Сутрешните ще са около 2-3, а максималните – над 10 градуса. От 11-ти се очаква захлаждане  и тогава може да има отрицателни температури“, добави той.

Това вероятно ще е най-топлата зима откакто се водят метеорологични наблюдения, заяви проф. Георги Рачев.

Времето през февруари в Пловдив

„Сутринта гледах как се промъква този средиземноморски циклон и бели не би трябвало да има. Трябва все пак да има предупреждения за опасни явления, защото реките в Югоизточна България са изключително пълноводни“, добави той.

„На 3 февруари 1963 г. река Върбица тече поради топъл дъжд и синеготопене с 2480 куб.  В секунда. Това е минимума на Дунава. Ще се разминем днес с тази опасност да подобрим този рекорд“, подчерта климатологът.

„Имаме рекорд през януари – валя между 200 и 400 процента над нормата. Може да се окаже, че това е най-валежният месец откакто се водят метеорологични наблюдения. Камчия трябва да има 100 млн. куб. метра вода, които ще са годни за ползване. Реши се проблемът с безводието. Стига да не източат язовира“, каза още той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене