Анестезиологът д-р Младен Таиров! Пътят от малкото сатовчанско селце Жижево до шеф на спешно отделение в столична болница

Д-р Младен Таиров завършва медицина в Тракийския университет в Стара Загора през 2009 г., а през 2015 г. придобива квалификация „Анестезиология и интензивно лечение“ в Медицински университет – София. Професионалният му път започва в МБАЛ „Иван Скендеров“ – гр. Гоце Делчев. От февруари тази година е началник на спешното отделение в болница „Лозенец“.

Роден е в малкото селце Жижево – около 340 са жителите, в община Сатовча. Началното си образование завършва в единственото училище в селото „Яне Сандански“, което е до 4-и клас. Пътят от там до спешното отделение на болница „Лозенец“ е продължаване на семейна традиция. Баща му работи като фелдшер на село и от там започва интересът му към медицината.

След като завършва Тракийския университет, д-р Младен Таиров започва първите си стъпки в професията в общинската многопрофилна болница в Гоце Делчев.

„Първоначално, като завърших, нямаше възможност за специализация, нямаше места. Имаше няколко години, които бяха с нулев прием. След това започнах работа в болницата в Гоце Делчев, докато се обявят места за специализация. Впоследствие, като се обявиха, се явих на конкурс в София и така започнах да специализирам в болница „Св. Екатерина“. Доста време работих там, но с течение на времето ми се наложи да потърся друго място и да се преместим по обективни причини. Така през 2017 г. попаднах в болница „Лозенец” по покана на тогавашния началник на спешно отделение и оттогава съм част от екипа на болницата“, коментира д-р Таиров.

Коментирайки разликите в работата на големите и малките болници, д-р Таиров споделя: „Когато говорим за високоспециализирани дейности (трансплантации, кардиохирургия, неврохирургия и др.) в големите градове болниците разполагат с апаратура, опитен персонал и рутина. За тях може би сме единодушни, че именно там е мястото за тяхното провеждане. Но за останалите медицински услуги, които се предлагат и в болниците в по-малките градове, не мисля, че можем да говорим за някакви съществени различия, поне осланяйки се на опита ми в конкретната болница.

Към днешна дата д-р Младен Таиров като завеждащ спешното отделение на болницата, което посреща пациенти с различни оплаквания, е и практикуващ анестезиолог в операционната дейност на лечебното заведение.

Споделя, че работата е тежка и разнообразна. „При нас постъпват всякакъв тип пациенти, но най-често това са хора със заболявания на сърдечносъдовата система. Лекарят разказва, че един от най-трудните моменти в неговата кариера е бил периодът на пандемията от Ковид. Тогава освен задълженията си в болница „Лозенец“, той доброволно се отзовава на помощ и на общинската болница в Гоце Делчев.

Имам връзка с колегите от болницата в Гоце Делчев и с нейния директор и при необходимост и когато имам възможност, също помагам на дейността на болницата. Доколкото си спомням, точно болницата там остана без анестезиолог. Да, точно тогава се налагаше да отивам за по няколко дни и да помагам с каквото мога. Да, човек осъзнава тези неща точно когато настъпи нужда от професионалисти и специалисти.

Професията „Анестезиолог“ е сред дефицитните в българската здравна система. Все по-малко млади лекари избират тази специалност. Според д-р Таиров основна причина може би е невъзможността за работа в извънболнична обстановка, каквато е възможността за останалите специалисти.
„От вътрешни болести могат да работят в ДКЦ или да си отворят собствен кабинет. Тази възможност не съществува при нас“, посочва медикът.

Въпреки това д-р Таиров не губи мотивацията си за каузата да спасява животи, даже напротив, препоръчва професията си на бъдещите млади лекари.

„Обикновено спешните отделения са изключително натоварени и в тях потокът от пациенти е особено голям. Идват и хора, които търсят спешна помощ, без реално да имат нужда от такава.

Не бих казал, че е твърде често, но има и такива случаи. Това са предимно хора, чийто личен лекар е в друго населено място или с работно време, което не им позволява да го посетят”, разказва лекарят.

„Работата в спешното отделение е специфична и динамична. Там за кратко време трябва да се прецени състоянието на болния и в голяма част от случаите да се предприемат действия за спасяването на неговия живот. Може би тази надпревара с времето е примерът, който бих искал да спомена, но това е и част от спецификата на самото отделение”, на мнение е д-р Таиров.

За разлики в здравните услуги между големите и по-малките градове той казва:

„Когато говорим за високоспециализирани дейности (трансплантации, кардиохирургия, неврохирургия и др.) в големите градове болниците разполагат с апаратура, опитен персонал и рутина. За тях може би сме единодушни, че именно там е мястото за тяхното провеждане. Но за останалите медицински услуги, които се предлагат и в болниците в по-малките градове, не мисля, че можем да говорим за някакви съществени различия, поне осланяйки се на опита ми в конкретната болница”.

За работата си като анестезиолог д-р Таиров коментира: „Напълно нормално е при всеки от нас да съществува притеснение към каквито и да е било медицински интервенции, още повече към такива, свързани с отнемане на нашето съзнание и сензитивност. Наш ангажимент като анестезиолози е и да предоставим достатъчно информация на пациента, така че да сведем до минимум този страх. Съвременните медикаменти са с много по-малка токсичност от употребяваните в далечното минало. Освен това предварително се правят и необходимите прегледи и изследвания, което позволява да се имат предвид всички възможни усложнения, най-вече сърдечни и респираторни, както и вероятна алергична реакция.

На всеки пациент, на когото му предстои анестезия, е необходимо провеждане на преданестезиологична консултация с анестезиолог. Тя включва физикален преглед, попълване на въпросник, отразяване на жизнените показатели, както и резултатите от изследванията на пациента. По преценка на анестезиолога могат да бъдат назначени допълнителни изследвания или консултации с други специалисти, като например при съпътстващи сърдечни заболявания – с кардиолог, при налични белодробни проблеми – с пулмолог.

Все по-често имаме пациенти с различни алергии – към храни, лекарства, домашен прах, полени, пчелна отрова и др. При налични данни за такива от страна на пациента е необходима консултация с алерголог, който извършва предоперативно тестване към най-често използваните анестетици и обезболяващи. Обикновено болните подлежат на предоперативна подготовка няколко дни преди интервенцията с противоалергични медикаменти. При положителен резултат към даден медикамент от проведеното тестване, той няма да се използва.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене