Еднократните помощи за ученици от 1-ви и 8-и клас може да се дават в натура

Еднократните помощи за учениците от първи и осми клас, ще могат да се предоставят и в натура по преценка на социалните служби. Това предвиждат подготвени промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца.

Ако социалните преценят може да бъде закупувани облекло, обувки, учебни пособия и други пособия, необходими на детето за посещаване на училище. Това ще става в случай, че се установи, че родителите не полагат грижи за детето или не използват по предназначение парични средства.

Ако 50 на сто от помощта е отпусната в натура и през втория срок няма основания за това, вторият транш ще е паричен. Съответно е възможно и обратното.

От началото на новата учебна 2021/2022 г. всички записани в училище деца от първи и от осми клас имат право на еднократна помощ без доходен критерий на семейството. Средствата от есента ще са с 50 лв. повече от досегашните или 300 лв.

Запазва се плащането на два транша, както и това, че ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия семейството трябва да възстанови парите.

Източник:БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене