Промените в Закона за домашното насилие могат да спасят животи

Неправителственият сектор подкрепи промените

Рядкост е гражданският сектор да подкрепя инициативи като тази, отбеляза пред БНР Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените. Фондът не е участвал в работната група, изготвила промените.

„Този законопроект е съобразен с практиката, която България е натрупала по темата през последните години, както и с много международни препоръки, отправени към страната ни“, подчерта тя.

Според Дерменджиева две ключови неща са заложени в промените – превенцията и работата по нея е едно от тях. „Насилие се бори с превенция – идеята не е да вкараме всички насилници в затвора. Идеята е да няма насилие, което включва много дейности.“

Дерменджиева посочи, че второто е, че най-после се отделят средства от държавния бюджет за борба с този огромен проблем.

„Трето, което също е много важно, е създаването на национална комисия за борба с домашното насилие.“

Така според Надежда Дерменджиева най-после ще има звено, което да координира взаимодействието между различните служби, съда, прокуратурата, неправителствените организации.

„Това означава по-навременна защита за пострадалите, веднага изваждане на ограничителна заповед. Просто по-добра защита и най-вероятно много спасени човешки животи.“

Според Надежда Дерменджиева отпадането на критерия за системност и трикратно нарушаване на предписанията насилникът да не се приближава до жертвата, може би е една от промените, които ще спасят най-много животи.

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене