Посред студ и зима! Румен Томов гони над 30 социално слаби семейства от общински апартаменти, други 180 с предупреждение!

Колко социално слаби семейства са получили предизвестие за освобождаване на наети от тях общински жилища в Благоевград, на какво основание са тези заповеди и в какъв срок трябва да освободят апартаментите, е питането, което вчера 8 общински съветници от различни политически сили депозираха при кмета на общината Румен Томов.

„Отговорът е необходим от спешен порядък, поради желание за преработване на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища и излязлото от сегашното и състояние обществено напрежение“, настояват Андон Тодоров, Гергана Муртова, Георги Корчев, Кирил Илиев, Васил Миладинов, Мехмед Вакльов, Албина Анева и Кирил Ваклинов.

Искането за ремонт на наредбата идва месец след последната и промяна на 22. 12. 2020 година, конкретният повод за внесеното питане  са жалбите, които пристигат в общината за   получените уведомителни писма, основното притеснение на общинските наематели е че остават на улицата през зимата

От община Благоевград потвърдиха, че от началото на годината до момента са изпратили 180 напомнителни писма до наематели на общински жилища, че договорите и изтичат и трябва да внесат отново документи за продължаването им. От всички подадени документи Общината е отказала нови договори за малко над 30 благоевградчани,  които по различни причини вече не отговарят на условията за наемане на общинско жилище и изредени в наредбата, уточни пиарът Злата Ризова. На същите е изпратено писмо едномесечно предизвестие за освобождаване на общинското жилище.

Авторите на питането до кмета пък смятат да предложат на предстоящата сесия промяна  на 2 члена на наредбата. Единият касае додохода на член на семейството, който е задължително условие за получаване на общинско жилище, според сегашния текст то е до размера на минималната за страната заплата, която от тази година е 650 лв. Някой от тях са прескочили този праг около финансовите мерки на правителство за подпомагане на засегнатите от ковид кризата и хора на първа линия.

Предложението на съветниците е този текст да стане 80% от 1,5 минимални заплати. Друга редакция, която ще бъде предложена за гласуване  е ведомствените жилища, които общината предложи на медицинските специалисти извън региона за времето, когато работят в някое от здравните заведения на територията на областния център.

Проблемът е че ведомствените жилища са само 20, въпреки че в момента не всички са заети идеята на съветниците  е в тези   ведомствен жилищен фонд да бъде увеличен апартаментите за социално слабите,  които са взети само по документи

В ОбС имат сигнали, че част от тези наематели живеят в чужбина, откъдето пращат пари за наема по един лев на квадратен метър, но всъщност в жилището от години не живее никой. По този причина съветниците са решили да искат пълна ревизия на общинските апартаменти, които в Благоевград са над 800.

 

Източник: В.“Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене