Семейство от Гърмен намери обезкостена вилата си в с. Марчево, властите вдигат рамене: Нищо не можем да направим…/СНИМКИ/

Неизвестни обезкостиха до основи вилата на Ели Бозова в гърменското с. Марчево. След като не била ходила да нагледа имота си няколко месеца, за Нова година Бозова отскочила дотам и се хванала за главата – къщата я посрещнала със зееща врата, без прозорци и оглозгана до цимент.

„Това беше двуетажна вила с врати и прозорци, бюфет, диван, маса, легло, телевизор, печка, контакти и жици за тока, катинари… Имаше втори етаж с наковано дюшаме. Сега няма нищо… Има една развалина, една подигравка с труда на хората, които са построили тази вила, има една потъпкана бащиния, една рухнала надежда, че имаш нещо, оставено от дедите ти, което може да стане за живеене, за отдих през почивните дни. Има една мъка, която видях в очите на мъжа си. Има едни роми, които за пореден път влизат в чужда собственост, крадат и унищожават. Има и кмет, и полицаи, които за пореден път вдигат ръцете и ти казват: “Какво да направя?”. Има една продажна държава, в която има правила само за бедния българин, а на ромите отново нищо не могат да направят, защото те са им сигурните гласоподаватели! А ние сега какво да правим с унищожената ни вила? Сигурна съм, че сега ако аз отида в Кремиковци и съсипя една ромска къща, полицията веднага ще дойде и ще ме заключи“, разказа емоционално Бозова, която е убедена, че е станала жертва на ромите от прословутия кв. Кремиковци в гърменското село.

Въпреки подозрението, че никой нищо няма да направи и взломаджиите никога няма да бъдат открити, тя все пак се оплакала на кметския наместник на с. Марчево Розен Марчев и на екополицията в общината, но срещнала безучастното „Нищо не можем да направим“.

От ПУ в Гоце Делчев, което обслужва и община Гърмен, вчера направиха проверка на постъпилите около Нова година сигнали в управлението и на тел. 112, и съобщиха, че за с. Марчево няма нито писмен, нито устен такъв.

„Трябвало е г-жа Бозова да съобщи на тях, а не на общинската екополиция, която отговаря за охраната на общинските обекти и няма отношение към частните имоти”, коментира и общинският кмет Феим Иса, който също разбра от нас за случая.

Управникът на Марчево Р. Марчев пък внесе уточнението, че вилата на Бозова не е така от Нова година, а се разграбва от 8 години, освен това била на 1 км от селото и извън регулацията му, затова нямало как да я наглежда. В същото време общинската полиция нямала никакъв ресурс за денонощна охрана – не й достигали нито хора, нито коли.

Жителите на Гърмен от години страдат от набези по къщите им. През 2015 г. дори се наложи тогавашната кметица Минка Капитанова да иска от държавата увеличаване на полицейските сили в района и по-конкретно в с. Марчево, защото хората от селото разказаха ужасяващи неща – как роми нахлуват в къщите им дори посред бял ден и крадат каквото им хареса, даже в присъствието на собствениците. След излъчен тогава репортаж по телевизията, въоръжени с брадви и ножове, роми нападнаха оплакалите се от тях съседи и ги заплашиха със смърт, стигна се до масово меле и трима души пострадаха сериозно. Дни по-късно, докато жандармерията още пазеше входа на ромската махала Кремиковци, десетина младежи на възраст 10-15 г. се изплъзнаха от обсадата, нахлуха в храма над с. Марчево, поискаха от свещеника Георги Керанов да ги нахрани и след като хапнаха, за „благодарност” задигнаха парите от продажбата на свещи и избягаха обратно в Кремиковци.

През лятото на 2015 г. българите, живеещи в Гърмен, се вдигнаха на многолюден протест срещу незаконното застрояване на ромския кв. Кремиковци, в резултат държавата организира шумна наказателна акция и дори бутна 2-3 от десетките незаконни къщи, после темата заглъхна и на мястото на съборените къщи бяха издигнати десетки нови…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене