Как „мекият” локдаун изпълни мечтата на хотелиерите и премахна конкуренцията им

Ресторантите в комплексите са отворени, а конкурентите им до тях – принудително затворени

От години хотелиерите имат една мечта – да нямат външна конкуренция, гостите им да отсядат само в техните ресторанти и да харчат парите си в комплекса.

„Мекият” локдаун изпълни съкровеното им желание, като тенденцията най-силно се забелязва в зимните курорти. Последиците от тази, според мнозина дискриминационна мярка, ще бъдат много по-сериозни, отколкото се смята. За тях в момента никой не говори, но може да се окаже, че ще фалират стотици търговци и хиляди работници ще останат на улицата.

Загубите за ресторантьорите в зимните курорти тази година са изключително сериозни. Голяма част от тях предплатиха наемите си с надеждата, че все пак ще отворят. Единственият разумен глас в правителството дойде от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която изрази мнение, че е добре заведенията  в курортите да отворят на 1 февруари, но изглежда, че това предложение няма да бъде прието.

„Положението при нас е много тежко! Зимният сезон е кратък, спират ни да работим, поставяйки ни в дискриминационна ситуация. Преките загуби са за десетки, стотици хиляди за всеки един от нас, а косвените – тепърва ще изчисляваме. Инвестирали сме в човешки потенциал – управители, готвачи, сервитьори. Това са хора, които от години обучаваме. Някои от тях сега отидоха в хотелските комплекси, други заминаха в чужбина. Може да се окаже, че за догодина ще сме останали без хора и тепърва ще трябва отново да събираме и обучаваме персонал”, коментира пред Флагман.бг собственик на заведение в зимен курорт.

Ресторантьори са силно смутени и от изказването на премиера Бойко Борисов, който тази сутрин намекна, че голяма част от тях са в сивия сектор, изваждайки справка, че от 30 хил.регистрирани фирми в сектора, само 6 хил. са кандидатствали за държавна помощ.

Според тях това е така, защото голяма част от тези 24 хил.фирми осигуряват сезонна заетост, с което не отговарят на критериите за подпомагане. Те няма как да получат помощ от държавата, служителите им, макар и с платени осигуровки, не могат да отидат на борсата и всички се въртят в омагьосан кръг. Става въпрос за поне 70-80 хил. души, които са пряко ангажирани в този сектор.

„Това е мечтата на хотелското лоби. В момента работят само те, а другите са затворени. Няма как да ме убедите, че единият ресторант е по-опасен от другия”, допълни ресторантьор, който има обект в Боровец.

Собственици на заведения призовават да се прилага еднакъв аршин и да се допусне отваряне на заведенията, на първо време поне в зимните курорти.

Припомняме, че днес стана ясно, че ресторантьорите готвят национален протест на 27 януари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене