Проф. Светлана Шаренкова: Гергьовден – Ден на храбростта, а не на фобиите на един «генерал» в оставка

Гергьовден! Ден на храбростта и Ден на Българската армия! Ден на национална гордост, чест и достойнство… толкова колкото са ни останали, но все пак национален празник! Празник започнал в далечната 1880 г. – две години след края на Руско-турската война и Освобождението ни от петвековно иго. На този парад са марширували 32-ма опълченци, наградени с първия орден на Свободна България – „Орден за храброст”!
И такава е повелята на Гергьовден! Българската православна църква, народът, войската, политиците и държавният глава и главнокомандващ да бъдат заедно на водосвета на бойните ни знамена и на военния парад пред Паметника на Незнайния войн и храм-паметника „Александър Невски”.
И точно в същия час и минута, когато цяла България с трепет гледаше на живо или чрез телевизионните екрани постиженията на българските войни – пилоти, специални и сухопътни войски, моряци и гвардейци… започна „извънреден” брифинг на премиера в оставка, вездесъщият Бойко Борисов. Явно за „тризвездния български генерал” няма нищо свято и патриотично, няма чест и достойнство. Щом той не командва парада и не му козируват (ръкопляскат), се появява единствено грозното лице на разяждащото му безпределно его, на жаждата му за власт и неовладени страхове, че вече не е Командирът на държавата.
Изоставил общуването с „народа” от прозореца на Джипката, Борисов бе обладан от типичния му за последните месеци агресивен тон и несвързан словоред, изпълнен с нервност и обвинения към другите, но не и към собствената му безконтролна власт упражнявана цели три мандата!? Уволненият министър-председател, както винаги зае позата на жертва! Този път не беше менискусът, а обвинения към опонентите му в лицето на президента Радев и парламентарните партии, които готвели „капан” на ГЕРБ и не излъчили шеф на ЦИК!? Ето защо той в Деня на Храбростта оттеглял някой си Ципов като председател на ЦИК (въпреки че ГЕРБ орева орталъка как този пост им се полага!)!? Страхливец, без чест и достойнство – това е диагнозата за Борисов на Гергьовден.
Той е все по-изолиран от народа! Останал в измамното обкръжение на скъпоплатени чиновници и бизнесмени, Борисов изплака фобиите си за служебния кабинет на президента Радев, като нервно замаза свидетелствата на едър бизнесмен от Северозапада за произхода на кюлчетата, за „Мата Хари” и за партийно-държавния рекет върху бизнеса, достигащ 50% за такса „Спокойствие”.
Алчността за еднолична власт и пари са истинското лице на мафиотско-мутренския модел на управление на Борисов, който държи България повече от десетилетие на абсолютното европейско дъно. Затова на 11 юли с масов вот за промяна и реална социална алтернатива този модел трябва да си отиде завинаги!

проф. Светлана Шаренков

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене