Скандално! Иван Ценкин от Гърмен иска да прави МОРГА ЗА КОЛИ И ТЕХНИКА в общината! Оборудването му обаче съдържа доста опасни вещества!

Дружество стартира процедура за узаконяване в Гърмен на производство, свързано с рециклиране на отпадъци и събиране на опасни, излезли от употреба

Само преди дни – на15 януари 2021 г., към Гърмен се насочи „Метал инвест“ ЕООД, чиято дейност е търговия на дребно извън търговски обекти. Идеята на собственика й Иван Ценкин е да разшири дейността на съществуващата площадка за събиране на отпадъци, която има от 15 г. върху площ от 2512 кв. м. Към центъра за разкомплектоване на излезли от употреба коли бизнесменът иска разрешение да започне да приема и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Плановете му са мащабни – сметнал е, че в 4 контейнера ще може да събира общо по 100 тона годишно излязла от употреба електроника, която ще съхранява тук за кратко, преди да я транспортира в неизвестна засега посока. Въпросното оборудване обаче съдържа доста опасни вещества като флуорохлоровъглеводори. Притеснителното е, че това са летливи органични съединения, коитодопринасят за изтъняването на озоновия слой в атмосферата, и производството им постепенно се прекратява по силата на Монреалския протокол – международно споразумение за опазване на околната среда от 1989 г.

„Метал инвест“ ЕООД има разрешение за временно съхранение на отпадъци от 2016 г. и е въпрос на нова преценка дали ще може да складира в Гърмен съдържащото опасни вещества електрическо и електронно оборудване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене