Експерт: Свлачището край „Бачиново” може да рухне

Експерт: Свлачището край „Бачиново” може да рухне, пътят е опасен, държавата да осигури укрепването на ската!

Ситуацията с пукнатината в планинския масив над пътя за парк „Бачиново” край Благоевград е сложна, тъй като се формират геодинамични процеси, които са срутищно-свлачищни. Допълнителен проблем е, че върху този масив има вада на „Напоителни системи”, която служи за водоснабдяване на парка, по нея се пуска вода. Водата преминава през този успореден на пътя планински масив, изграден от гнайс, силно напукани са скалите. Това каза днес на нарочна пресконференция Кирил Ангелов, доцент по инженерна геология и геотехника. Той направи тази сутрин оглед на мястото на планинския разлом. Според него, когато водна система преминава през скалите, всеки загубен литър от нея директно се инфилтрира върху основата на тези напукани скали, които започват да се обрушват и да се свличат. За щастие това не е дълбоко свличане, но е твърде опасно в някои участъци, като цялата зона на разлома е 250-300 метра.

Пукнатината е факт, по нея са се отцепили отделни и малки свлачища. В такива случаи, когато има дъжд и снеготопене, е много опасно, защото отделни късове се активизират и тръгват надолу по ската. Може да стане голяма беля и да се наруши целият масив, който да се сгромоляса върху пътя, който е общински. Той започва непосредствено към ската, няма бордюр, няма банкет, нито пък укрепителна стена.

„Не може да се остави ситуацията така. Има и друг важен фактор. Река Бистрица при по-високо пълноводие сериозно подмива брега, върху който е изграден пътят и се получава неприятна ситуация, свързана с устойчивостта в целия този район.  Трябва да се укрепи и брегът на река Бистрица. Да се изградят стабилни укрепителни съоръжения на ската – подпорни анкерирани стени. Но затова са необходими много пари”, каза още доцент Ангелов. На първо време ще се поставят пътни знаци, които да регулират скоростта в района на свлачището, тъй като има риск за преминаващите превозни средства.

Кметът на община Благоевград – Румен Томов, уточни, че вече е изпратено писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Искането е за осигуряване на финансови средства за укрепването на ската. Общината ще възложи проектиране на този участък в най-кратки срокове. Ще се направят и точни изчисления колко ще струва и ще се чака финансова помощ от държавата.

„При нужда сме готови да направим временен и алтернативен път, който да мине край тенис кортовете, през имота на фирмата на бизнесмена Георги Ганджов, който е дал съгласие за това”, каза още градоначалникът.

Той допълни, че срутване има и в района на депото в село Бучино, където паднала скала е съборила един от навесите. За този проблем още през месец август миналата година е уведомена Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, целта е да се обезопаси целият скат, а това ще струва около 1,7 милиона лева.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене