Държавата не смее да отвори заведенията заради новия щам

Без окончателно решение за отварянето на заведенията в страната. И ще е така поне до 31 януари. Това стана ясно след двучасови дебати между министрите и здравните експерти. „Засега компломис можем да направим само за образованието, да се върнат и присъствено големите ученици от 5 до 12 клас. Новият щам се пренася бързо, създава големи проблеми във Великобритания, в Нидерландия, където има пълен локдаун”, заяви на брифинг днес премиерът Бойко Борисов.

Според него някои от представителите на ресторантьорския бизнес са били в сивата икономика и сега няма как да получат държавна помощ. От около 30 000 заети едва 6300 са подали заявления за подпомагане. „Медиците ме увериха, че стоенето в едно помещение е опасно и има огромен риск заради новия щам на коронавируса. Добрите новини са, че децата в детските градини и учениците да 4 клас не повишиха заболеваемостта. Но не бива оптимизмът, че в момента страната ни е като един оазис, да ни подведе и да поемем излишни рискове”, каза още Борисов.

Ще се изчака 31 януари и тогава пак ще се умува дали да се отворят заведенията в страната. Премиерът допълни, че екип от семеен лекар и медицинска сестра ще получава 10 лева за всяка една поставена ваксуна срещу КОВИД-19. Предвижда се и в болниците да се създадат специални звена за ваксиниране.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене