Новият щам на COVID-19 вече е в България

Новият щам на коронавирусната инфекция вече е у нас, това се доказва от направени изследвания в нашата вирусологична лаборатория. Това заяви днес на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на коронавируса професор Асен Балтов, директор на столичната клиника „Пирогов”.

Намираме се в чудесна ситуация, но ако разхлабим мерките, много бързо ще се сблъскаме с новия щам, каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев. В Европа прогнозите никак не са оптимистични, Медиците са много притеснени от разпространението във Великобритания и Ирландия. За 4 седмици 70% от случаите са с новия щам, а в Ирландия – 40%. Той се разпространява много по-бързо заради високата концентрация в носоглъдката на хората. Във Великобритания 10 души заразяват 29, уточни Кунчев. .

Запазва се трайна тендецията за броя на излекуваните. Те са неколкократно в пъти повече от потвърдените нови случаи. С най-висока използваемост на леглата за пациентите с коронавирус са София, Силистра и Видин. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Най-висока е заболеваемостта в областите Враца, Бургас, Плевен. А най-ниска – в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене