Лекар от онкоболницата в Благоевград се зарази с коронавирус 5 дни след ваксинацията

Положителната проба на въпросния лекар не е свързана с ваксината, категоричен е директорът на болницата

Лекар от СБАЛО „Свети Мина“ в Благоевград даде положителна проба за коронавирус 5 дни след като се ваксинира.

Медикът се имунизирал на 7-и януари, а на 12-и се оказал заразен с COVID-19.

„Положителната проба на въпросния лекар не е свързана с ваксината. Тъй като няколко колеги проявиха симптоми, най-вероятно той е бил в инкубационния си период. Преди ваксинацията не е имал никакви оплаквания“, коментира пред ИНФОМРЕЖА директорът на лечебното заведение д-р Георги Георгиев.

По думите му веднага след случая са взети всички мерки, включително и пълна дезинфекция. Направени са тестове и на всички работещи в болницата, включително и на пациентите.

Установени са трима лекари и две медицински сестри с инфекцията.

„Тримата лекари пожелаха да се лекуват в ковид отделението към нашата болница. Те са в добро състояние, изолирани са, лекуваме ги, всичко е под контрол. Двете медицински сестри са в по-лека форма, те са на домашен стационар. Чуваме се всеки ден по телефона, засега нямат нужда от хоспитализация“, добави д-р Георгиев.

Той се надява всички да се възстановят максимално бързо и след като мине периодът им на карантина, болницата да заработи отново в нормалния си ритъм.

В лечебното заведение работят 27 лекари. Първата ваксинация там е била на 7-и и 8-и януари. Сред пожелалите да се ваксинират е бил и директорът.

„С първата доза се имунизираха общо 20 лекари, медицински сестри и друг персонал. На 28-и и 29-и по план трябва да направим втората ваксина“, каза още д-р Георги Георгиев.

Той уточни, че много лекари, сестри и санитари вече са се срещнали с вируса, имат антитела и по тази причина са отказали да се ваксинират.

Въпросният лекар, който е дал положителна проба за коронавирус дни след ваксинацията си, ще бъде имунизиран повторно след три месеца.

„Консултирах се с колегите от Регионалната здравна инспекция, такива са инструкциите. Няма да се изгуби ефектът от първата ваксина“, информира директорът на СБАЛО „Св. Мина“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене