Безработицата в област Благоевград расте!

12 172 са безработните лица в област Благоевград, регистрирани в бюрата по труда за месец март, съобщиха за Struma.com от  „Регионална служба по заетостта” – Благоевград

С 366 лица повече са се регистрирали в сравнение месец март 2022 година или това е 3, 1 %. 1 007 безработни лица са постъпили на работа в Пиринско през месеца, като от тях 593 са започнали работа с посредничеството на бюрата по труда от областта. На първичен трудов пазар са започнали 424 лица, по програми и мерки са започнали 51 лица и по ОП “РЧР” са започнали работа 6 лица.
През м. март 2023г. на територията на област Благоевград са работили 495 лица от тях: по програми 281 лица и по мерки за заетост и обучение са работили 214 лица. През месец март 2023г. продължи изпълнението на проект „Заетост за теб”, проект,, Нова възможност за младежка заетост’’, проект,, Готови за работа’’ и проект „Солидарност“.

Благоевград е сред областите със сериозен ръст на безработицата в страната. Въпреки покачването на брутния вътрешен продукт на човек от населението през последните години заплатите в района остават ниски, което е причина за трудова миграция. Областта все още е и на средните нива по привличане на инвестиции, което пречи за развитието на икономиката. Районът разчита основно на развитието на туризма, който обаче в условията на пандемия се оказа основен губещ в световен мащаб.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене