Вижте как ще се определят номинациите за депутати в Пиринско и от ГЕРБ и от БСП !

БСП в Благоевградска област от близо седмица е в усилена подготовка за предстоящите парламентарни избори. От 10 януари в основните партийни организации тече номинационен процес онлайн. Всеки член на БСП от личния си компютър може да направи неограничен брой предложения кого иска да види в кандидатпарламентарната листа, като срещу всяко име трябва да има и мотивировка, обясни областният председател Валери Сарандев.

Номинациите трябва да приключат до края на следващата седмица, за да може в края на януари партийните организации да проведат общински конференции, на които имената на потенциалните депутати да бъдат събрани и изпратени в областното ръководство. През февруари от събраните имена областното ръководство ще подреди листата на БСП за Първи благоевградски многомандатен избирателен район и преди проектолистата да замине за одобрение на „Позитано“ 20, всеки от номинираните трябва да подаде декларация съгласен ли е или не да участва в предстоящия избор. Съгласно устава на столетницата водачът на листата се определя от председателя Корнелия Нинова и коалиционните партньори на БСП за предстоящите избори.

Точно това право на Нинова прати през 2017 г. начело на пиринската листа на „БСП за България” 78-годишният журналист от столицата Тома Томов, който извън подписа си под общите законопроекти на БСП за 4 г. отиде само веднъж до трибуната на парламента: на парламентарния контрол на 20 юли 2018 г. той попита бившия здравен министър Кирил Ананиев ще има ли филиал на Спешна помощ в Белица, министърът му каза „не“ и Томов побърза да се върне обратно на мястото си, за да изчака края на мандата, и полагащата му се по закон депутатска пенсия.

За разлика от БСП, управляващата партия ГЕРБ още не е започнала номинациите, готова е само с предизборните щабове. Начело на областния е евродепутатът Андрей Новаков, който е и областен координатор на ГЕРБ в Пиринско, в щаба има още депутати от настоящото НС, юристи, експерти и IT специалисти. Общините също са готови с щабовете си, увери Новаков. Според него следващата седмица ГЕРБ ще започне по-прецизно и детайлно определяне на действията си в предизборния процес.

„Не сме готови, защото едва снощи /б.р. в четвъртък/ стана ясна датата на изборите. Нямаме яснота и какви ще са противоепидемичните мерки, за да преценим как ще протекат номинациите. По-рано в Благоевград на конференциите, където се правеха предложения, се събирахме по 600-700 души, сега нямаме право да сме повече от 15 човека, затова още не знам как ще направим предложенията. Мислили сме за вариант онлайн номинации, но от членската ни маса само 60% са подали имейл адреси, а не ни се иска да има дискриминация спрямо останалите, които нямат електронни пощи. Освен това от централата трябва да дадат оценка на работата на сегашните ни депутати, които според мен се справиха отлично, трябва да чуем и хората по места какво мислят, така че предстои много работа“, коментира Новаков.

Подобно на БСП, и в ГЕРБ окончателната дума за подредба на листите има Изпълнителната комисия на партията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене