Днес отбелязваме Антоновден

Подражаващ в нрава на ревнителя Илия
и последвал правите пътеки на Кръстителя, отче Антоние,
си бил жител на пустинята и си утвърдил вселената с твоите молитви.
Затова моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Свети Антоний – щедрият лечител и монах

Православната църква почита паметта на свети преп. Антоний Велики - покровител на лечителите и родоначалник на монашеството. Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. Прекарал живота си в пещера, като се хранел рядко - само с хляб и вода. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува, да изцелява болни чрез молитва, чрез наставления и целебни билки. Преподобният Антоний Велики живял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Благодарение на него много езичници приели християнството. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес: победил еретиците на открит диспут, проведен в град Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.

На Антоновден не се работи, за да се предпазим от болести, повелява народната традиция. Жените раздават питки с мед за здраве. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

На днешния празник във всички православни храмове ще бъдат отслужени тържествени литургии. В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

За своя имен ден днес черпят всички с няко от тези имена: Антоанета, Антония, Антон, Антонио, Антоана, Антоанела, Антоан, Антонина, Андон, Андония, Андуин, Доника, Дончо, Донка, Донна, Донислав, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони, Томас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене