В Симитли-крайният срок за клане на прасета е 10 септември

До 10 септември е крайният срок, в рамките на който, собствениците на домашни прасета могат да ги заколят доброволно.

Това стана ясно на проведената днес среща в Симитли. Решението е взето заради увеличаващия се риск от поява на нови огнища от Африканска чума по свинете в региона. По този повод кметът Апостол Апостолов, зам.-кметът Евгения Георгиева, кметове на села, ветеринари и специалисти координираха действията си. Мерките са в изпълнение на заповед на областния управител на Благоевград.

Всяко едно домакинство, което доброволно заколи домашното си прасе и предприеме мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства, получава еднократна помощ от 300 лева. Освен това, всяко домакинство трябва да подаде заявление за доброволно клане, с което също така декларира, че 12 месеца няма да отглежда прасе. Живеещите в Симитли подават заявленията в общината, а живеещите в селата – в кметствата.

Срокът е препоръчителен за стопаните на домашни прасета, като след тази дата, при евентуална поява на огнище от заразната болест, мерките ще бъдат крайни.

Сериозен е проблемът с вирусното заболяване по прасетата, заради което е препоръчително да се заколят сега, защото месото от заболяло прасе е абсолютно неизползваемо.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене