Премиерът пак в Пиринско – този път видя санирани и оборудвани с 3D принтери училища в Разлог и Добринище

Само в рамките на седмица премиерът Бойко Борисов за трети път направи рейд из Пиринско. Този път той бе придружен от образователния министър Красимир Вълчев. Двамата посетиха учебни заведения в Разлог и град Добринище.

„Близо милиард вложихме в образователната инфраструктура и още 1,4 милиарда лева за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. Той изтъкна, че с осигурените средства от правителството са санирани стотици училища, обновени са физкултурни салони, зали, модернизирани са компютърни кабинети в цялата страна с цел получаване на модерно европейско образование от българските деца.

Борисов, министър Вълчев, евродепутатът и лидер на ГЕРБ в Пиринско – Андрей Новаков, и кметът на Разлог – Красимир Герчев, разгледаха напълно обновените със средства от оперативната програма „Региони в растеж“ кабинети. Училището разполага с обзаведени модерни компютърни кабинети, а от миналата година функционира и кабинет с 3D принтер.

Управата на училището показа на премиера закупените за обучението и практиката на учениците машини в гимназията. Сред тях е модерен симулатор за първи гимназиален етап от 8 и 9 клас, докато учениците започнат истинската практическа подготовка. От основаването си през 1963 г. до днес училището подготвя кадри изцяло за задоволяване на нуждите на пазара в сферата на селското стопанство.

Борисов отбеляза, че ако продължат добрите резултати в следствие на прилаганите противоепидемични мерки срещу COVID-19 у нас, от 31 януари т. г. и по-големите ученици ще могат да възобновят присъственото обучение по схема.

По-късно той посети заедно с министър Вълчев и депутата Александър Мацурев Основно училище „Св. Климент Охридски“ в град Добринище, което е получило финансиране от близо 300 000 лв. за ремонт на двора, сградата и нова спортна площадка. В училището учат 138 ученици.

Премиерът разгледа и църквата в града, която е в процес на цялостен ремонт и реставрация.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене