Опасни свлачища подкопават къщи и електрически стълбове в Плетена

Обстановката в община Сатовча постепенно се нормализира, след обилните валежи през последните дни. Частично е възстановен пътният участък между Сатовча и Доспат, който бе пропаднал и затрудняваше движението в първия ден на бедствието. Поради високите подпочвени води, активността на свлачищата продължава и в момента.

„Най-опасни са свлачищата в села Плетена, Жижево, Долен и Фъргово. Два квартала в село Слащен са без вода, но се надяваме до края на деня, водоподаването да бъде възстановено. Отводняват се и наводнените къщи в селата Сатовча, Годешево и Кочан“, съобщи за Радио Благоевград д-р Арбен Мименов, кмет на Община Сатовча.

Според него, най-спешно трябва да бъдат укрепени свлачищата в село Плетена, които при евентуално ново активизиране, застрашават живота и здравето на хората, чиито къщи вече са подкопани. Особено проблемно е свлачището в южния квартал на селото, където има засегнати електрически стълбове с високо напрежение.

В момента се ремонтират пътните участъци към селата Плетена и Слащен, които са пропаднали, заради свлачища. Наета са техника и хора, които извършват в момента ремонтните дейности.

„Работим с подръчни средства, няма време за изчакване на проекти. Все още не сме получили никакви средства от държавата за справяне с бедствията, но очакваме такива“ – коментира още д-р Мименов.

„Има заповед на премиера, според която, всеки ден до 20 ч. трябва да дадем писмено описание на щетите в районите с най-много поражения. Тези протоколи ще дадат информация на Министерски съвет да вземе съответните мерки за финансиране след нужното проектиране. Така че изчакваме да получим финансиране от държавата“ – уточни още кметът на Община Сатовча.

Източник: Радио Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене