Концесионерът на банята край Елешница П. Аршинков: Дъждът беше спрял, когато дойде огромна вълна и стана страшно…

Свлачища, наводнения и отнесени мостове в Разложко заради проливните дъждове от последните два дни. Малко след девет часа вчера река Места отнесе възстановения преди четири години също след наводнение въжен мост в местността Варвара край разложкото село Елешница. Съоръжението е единствената връзка с параклиса „Св. Варвара“ и мирото, както и с няколко вили, намиращи се в близост, които също са залети. Щетите в частните имоти тепърва ще се установяват, тъй като към момента достъпът дотам е невъзможен.

Значителни са щетите и за концесионера на банята на Варвара Петър Аршинков. Водата е нахлула в самата баня, а басейнът се напълнил с мътни води от реката. Под вода е и външният басейн. За Струма той разказа, че огромна приливна вълна е заляла всичко, и то след спиране на дъждовете.

„В девет часа беше наводнено всичко покрай реката, но горе-долу ситуацията беше нормална. Към 09:15 часа дъждът вече беше спрял и си мислех, че водата ще започне да се оттича, но дойде голяма вълна и стана страшно. Падна мостът, басейнът се наводни, водата влезе и в банята. Щетите са доста, но мисля, че ще се справим. В момента няма достъп до параклиса „Света Варвара“ и вилите”, разказа Петър Аршинков.

В селото са залети и селскостопански имоти на земеделски производители. Хората споделиха, че щетите за тях са огромни и ще настояват за обезщетение от държавата.

„Това бедствено положение се вижда какво е. Хвърлихме 5 хил. лева за оран и всичко отнесе. Нивите, които сме подготвили, всичко е под вода. Предполагаме, че държавата не си е свършила работата и се е забавила с изпускането на язовирите, затова би трябвало да ни дадат някакви компенсации, за да продължим да работим, защото за нас загубите са огромни. Нивите бяха подготвени за сеитба и вече нищо не става. Тези, които са засети, също са унищожени. Предполагаме, че проблемът идва от язовир „Белмекен”. От друго място няма откъде да дойде толкова голяма приливна вълна. Водосборът е в река Черна Места, която идва насам. Поинтересувахме се – и реките в Банско и Добринище не са толкова големи”, каза земеделецът Георги Неделчев.

В Баня също са залети селскостопански имоти в местността Изток, както и цех в близост. Там водата е влязла в едно от халетата. До преливането на реката се е стигнало заради прокопана вада към реката, която се предполага, че е направена от земеделски стопанин. Именно през вадата водата е започнала да излиза и това е довело до заливането на селскостопанските имоти, а оттам и на цеха, чийто паркинг вчера все още бе под вода. В близост до цеха има изградени огромни отводнителни тръби от община Разлог, които обаче не са могли да поемат цялото количество вода. В Разлог също е имало проблем. Залят е бил Годлевски път покрай Завода за пелети в Разлог. Там проблемът е дошъл от преливащ стар канал, преминаващ през  намиращия се наблизо цех на бившата фирма „Балканстрой”.

Проливните дъждове не подминаха и Белица. В село Горно Краище бурните води на река Места са отнесли дървен мост. Кметът на Белица успокои, че обстановката непрекъснато се следи денонощно и място за притеснение няма. Техника и ресурс са насочени на проблемните места.

„Лично следя ситуацията заедно с кметовете на Краище и Горно Краище. Нямаме сериозни произшествия и подадени до момента сигнали за наводнения. Няма и реки, които да са излезли от коритата си и да са предизвикали разливи. Единствено в близост до с. Горно Краище река Места излезе от коритото си и успя да повали малкия мост, преминаващ през нея, но всичко е под контрол. Няма аварии във водопреносната мрежа на територията на общината“, поясни кметът Радослав Ревански.

Сериозни са проблемите и в село Черна Места. Там заради проливните дъждове е запушен довеждащият водопровод. Кметът Джемал Шерански сподели, че водата в чешмите не е спряла напълно, но налягането е много слабо и усилията ще бъдат насочени към отпушване на водопровода.

„Нивото на водата в реката е доста високо. Работим по отпушване на водопровода, тъй като това е сериозен проблем. Има две наводнени къщи, където се извършиха отводнителни дейности от пожарната, залети са всички земеделски земи, но се надяваме дъждът вече да спре и водата да започне да се оттича.

Хората в селото са изключително притеснени, тъй като имат горчиви спомени от наводнения. Последното е от 2019 година, когато огромна приливна вълна от деретата връхлетя коритото на река Места и скъса пътя за Юндола. Заля и къщите в близост до реката. И тогава довеждащият водопровод бе скъсан на няколко места и селото остана без вода до отстраняване на аварията. Хората още помнят и ужаса от страшните наводнения през 2005 година, когато реката заля всичко, разруши къщи и селскостопански постройки, а щетите бяха за милиони левове. Всеки проливен дъжд им връща тези горчиви спомени.

През целия ден вчера нивото на река Места бе застрашително. По пътя за Белица, на около един километър от разклона за Елешница водата почти беше излязла на пътя. По цялото си протежение реката бе излязла от коритото и заляла селскостопански имоти.

Същото беше положението и в община Банско, отново по поречието на Места. Почти по цялото течение на реката през територията на община Банско водата бе извън коритото. Наводнени са много земеделски земи в близост до реката. Най-голям е разливът в района на м. Лошин и при село Места.

Отново се активира срутище, този път преди с. Осеново. Земни маси и дървета задръстиха движението по пътя, но за кратко, тъй като веднага на място бе изпратена техника, която да почисти шосето.

Река Глазне също беше пълноводна, но поне засега няма опасност да излезе от коритото си.

Преди обяд вчера свлачище затвори и пътя за Гоце Делчев между селата Места и Господинци. Единственият обиколен път за южния град бе през Сандански и прохода Попови ливади (Папаз чаир). Водачите могат да преминават през гр. Гоце Делчев – проход Попови ливади /Папаз чаир/.

Пътното платно между гр. Хаджидимово и с. Блатска е пропаднало поради подкопаване от водите на река Места, което налага спиране на движението на ППС. Водачите могат да преминават през с. Блатска – с. Хвостяне – с. Дъбница – гр. Гоце Делчев.

Десетки свидетели заснеха с телефоните си как участък от пътя по цялата дължина внезапно пропадна като във филм на ужасите. В близост до якорудското село Смолево се отцепи голям участък от пътя и образува огромна дупка като кратер. На косъм се размина без жертви.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Десетки шофьори станаха свидетели на шокиращото пропадане на пътя между Хаджидимово и с. Блатска

Залят е басейнът и са наводнени сградите

Няма достъп до вилите и параклиса “Св. Варвара” край Елешница заради отнесения мост

Залят цех в Баня

Мостът е изкъртен от основите

Участък от пътя за с. Смолево се превърна в убийствен капан за шофьорите

Георги Неделчев е претърпял щети за хиляди

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене